Две събития в Природонаучния музей днес

 

Инициативата Европейска нощ на учените 2020 започва днес следобед и за първи път ще се проведе в 3 последователни дни. Стотици български учени се включват в инициативата, която тази година ще се проведе по интернет заради коронавируса.

 

Университетите, БАН, образователни сайтове от 25 града ще обясняват как науката може да помага. Събитието е общоевропейско, може да се проследи и във Facebook-страницата на проекта. Проектът се провежда в още 300 града в Европа.

 

15 години Европейска нощ на учените

 

 

Подробната програма също е в страницата в социалната мрежа.

 

Европейската нощ на учените в Регионалния природонаучен музей – Пловдив започва в 18:30 с Магия FRESHER: Забавна физика с клуб „Квант“. Учените от клуба на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна. Основната идея на клуб „Квант“ е да се създава оптимална среда за прилагане на теоретичните знания в решаването на житейски проблеми и обясняването на важни природни явления. В клуба има сформирани отбори, които провеждат вътрешни състезания и няколко открити състезания пред публика.

 

 

В 19:00 часа започва Наука в града FRESHER: Неволите на един геолог в Антарктида. Д-р Стефан Велев ще ви пренесе в една различна Антарктика, в отдавна отминали геоложки епохи, в които леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили динозаври. Ще ви разкаже как се организира палатков лагер и какво е да прекараш две седмици далеч от удобствата на Българската антарктическа база. Геологът д-р Стефан Велев е ръководител на Направление наука и образование към Националния център за полярни изследвания, СУ „Св. Климент Охридски“ и участник в пет български антарктически експедиции. Разговорът с него ще води доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, участник в три експедиции в Антарктика и откривател на два нови за науката вида ракообразни.

 

 

За участието на УХТ вижте в статията Нощта на учените онлайн в УХТ 2020.
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…