Първата младежка конференция на тема "Толерантност", организирана от възпитаниците и абитуриентите на Националната търговска гимназия (НТГ) в Пловдив и Фондация „Заедно“, се проведе в последния ден на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела". Срещата в аулата на НТГ бе в подкрепа на проекта на Лейла Ал Салах (12 клас) "Красота в различията". По време на форума учениците на елитната гимназия и представители на три религии от различните етнически общности в града обсъдиха прояви на дискриминация и нетолерантност, на посегателства върху исторически и културни паметници в Пловдив. Лейла Ал Салах, която е от сирийски произход и председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова представиха свои проекти в подкрепа на каузата за запазване на толерантността и взаимното уважение между хората с различно вероизповедание в най-стария жив град в Европа.

Младежи от арменската общност отправиха послание на български, английски и арменски за един по-добър свят. За тях думите на бъдещето са: мир, разбирателство, толерантност, равни. Представителите на общностите в Пловдив разказаха за лични преживявания и приятелства с хора от други религии и народности. В подкрепа на нашата "заедност" в този град, всеки един от нас показа, че е готов да загърби лични и семейни празници, в полза на осъществяването на съвместни събития, свързани с културата и традициите ни. Искаме да сме живия пример, че това е най-естественият начин да живеем тук. Това каза пред абитуриентите председателят на ОБС "Парекордзаган" в Пловдив и представител на общността във фондацията Хрипси Нурикян.

В света е прието „руснаци“ да се наричат хора от 190 народности. Където и да отидем по света обаче, ние приемаме обичаите и традициите на местните жители и това е показателно за толерантността и готовността ни да уважаваме различията помежду си, сподели Мария Николова от руската общност и цитира думите на Питагор: "Понякога е по-лесно да кажеш на човек - Мразя те, ти си глупак! - отколкото да изречеш - "Прости ми, не съм прав!".

Председателят на младежката организация на евреите "Шалом" Кристиян Ангелов провокира възпитаниците на Националната търговска гимназия да коментират най-често срещаните стереотипи, свързани с еврейския народ, а представителят на турската общност в Пловдив Ахмед Пехливан пожела на младежите от НТГ, след като завършат, да бъдат истински търговци - защото и в древността, и сега, за търговците нямат значение нито религията, нито народността на хората, с които работят. Председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова ги посъветва да бъдат смели в мечтите си, да обиколят и опознаят света, за да имат най-голямото богатство - приятели от всички континенти.

Конференцията, в която участваха над 50 момичета и момчета от различни общности, завърши с обща снимка и дегустации на традиционните закуски на народите, представени в Петото издание на панаира "Етно кухня на колела". Събитието се реализира с пълната подкрепа на ръководството на националната гимназия и се организира съвместно от Лейла Ал Салах и Кристиян Ангелов от младежката организация на фондацията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…