Jozef Van Wissem e холандски композитор-минималист, който от няколко години живее и твори в Ню Йорк. Той e автор на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата именно в категорията "Филмова музика" на миналогодишния кино фестивал в Кан. 

 

Музикалните търсения и превъплъщения на Jozef Van Wissem не познават жанрови граници - неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.


Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма - Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis. След Only Lovers Left Alive сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суиндън, Джим Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...
 
"Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите "МакДоналдс" и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин... И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин..." 
 
Концертът в Пловдив е част от европейското турне на композитора, който представя на живо своя минималистичен проект "нова музика за старинни инструменти" чрез изпълнение на лютня. Концертът ще е на 16-ти февруари, понеделник, в клуб Петното от 21 часа. Ще чуете и композиции от последния му албум It Is Time For You To Return (издаден на 2 декември 2014 от Crammed Discs), където Jozef се изявява и като вокалист, и автор на текстове, и все повече се доближава до акустичния рок. След концерта Jozef ще отговори на въпроси от публиката относно методологията при филмовата музика, работата му с Джим Джармуш и личния му подход към създаването на специфична звукова атмосфера в киното.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…