Специалната церемония по откриването на визуалната инсталация на Християн Бакалов – PURE Plovdiv на „Братската могила“ ще се състои на 17 юни, от 18:00 ч. Мемориалният комплекс, посветен на загиналите във войните за Освобождението на България до втората световна война пази изключителните скулптури на колектива на проф. Любомир Далчев и архитектурното достижение на екипа на арх. Шинков. От 17 юни „Братската могила“ ще заживее в пулсираща и многоцветна симбиоза с визуалното изкуство на Християн Бакалов.

От място за празнични поклонения и семейни спомени на поколения пловдивчани, днес мемориалният комплекс е оставен да се руши и е непрекъснато вандализиран, дори и визуалната инсталация PURE Plovdiv беше също вандализирана по време на нейното изграждане.

Въпросът, който всички днес си задаваме е – може ли това място, което е едновременно паметник на културата с висока художествена и архитектурна стойност и мемориален комплекс, който съхранява историческа памет, да бъде отново върнат в градската тъкан, да бъде опазен, капитализиран и да има нова и съвременна форма на диалог с хората и изкуствата?

Един такъв прочит и протягане на ръка, с внимание и отношение, прави с визуалната си инсталация Християн Бакалов. Той е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена като Ян Фабър, Иво Димчев, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер. Произведенията на Бакалов са показвани на няколко континента и в много европейски градове. Често пъти визуалните му инсталации са били част от трансформирани публичните пространства на различни градове по света, като за последната година, това са проектите: Търнаут (Белгия); училище в Сейнт Пиер д’Албигни (Франция); парк “Хиподрума”(София); Културен дом “Красно село” (София); фасада на Френския културен институт (София); ReBonkers (Варна) и др.

На 17 юни, по време на ритуалното – перформативно откриване, културният антрополог Ралица Герасимова – арт директор на ReBonkers, ще представи пред публиката, с участието на пърформари и доброволци, своя съвременен прочит за нуждата на човека от общуване с изкуствата и запазването на паметта. Началният час е 18:00, а входът за събитието е свободен.

PURE Plovdiv се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година, дейността е по проект „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК.

Партньори: Община Пловдив; Национален фонд „Култура“; Регионален исторически музей – РИМ, Пловдив; Младежки център – Пловдив; Plovdiv STAGE PARK.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…