Музиката, с която виртуозът обикаля света, е посветена на малкия му син и връщането към детството

Прочутият испански цигулар за пореден път гостува на България като част от световното си турне. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив, а и на цяла България –  Античния театър.

 

Музиката, с която цигуларят тръгва да обикаля света, този път е посветена на малкия му син Кайро и връщането към въображението на детството.

 

„Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте, резултат е от моето израстване до него, това са всички звуци и мелодии, които се опитват да оформят онова, което съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е почит към онези същества, които са свободни като птици”, споделя Ара за новия си проект.

 

„Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе. „Ето защо това турне е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях забравил”, допълва цигуларят.

 

За да представи новия си музикален проект, Ара Маликян ще доведе в Пловдив свои верни приятели и колеги – прочути испански музиканти от кубински произход. Отново трикратно номинираният за Грами джаз пианист Иван (Мелон) Люис, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

 

Ара Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Талантът му е признат още като дете, въпреки че по време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Навсякъде с него пътува и цигулката му. Първата среща с нея е едва на тригодишна възраст, когато получава безценния подарък от баща си, също цигулар. Изнася първия си голям концерт, когато е само на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство да учи в музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания.

 

„За свой дом избрах Испания, но съм щастлив да пътувам и концертирам по цял свят,“ признава Маликян.

 

Обича историческата си родина Армения и често гостува там с концерти. Особена връзка обаче усеща и с България, тъй като студентските му години в знаменитата Гилдхолска школа за музика и театър в Лондон пазят спомена от сърдечното приятелство с Васко Василев.

 

„Бяхме бедни, но щастливи!“, спомнят си Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години в английската столица. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата си спомнят с вълнение времето, прекарано във Великобритания, когато бедният студентски живот ги принуждава да делят малка стая заедно с още един колега цигулар.

 

Виртуозен с цигулката и притежаващ уникална техника за изпълнение на класическа музика, Ара е не по-малко известен диригент, композитор, телевизионен водещ, основател на музикален квартет „Паганини“ и… дори филмов актьор! Музикални критици определят неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и иновативни в световен мащаб. Завладяващата ескпресивност, страстност и влудяваща енергия е това, което от първата секунда грабва публиката на самобитния цигулар. Мнозина го обявяват за магьосник, владеещ някаква тайна или дори дяволски чар, с които покорява слушателите и ги въвежда в състояние, близко до транс.

 

 „За да завоюва висоти в изпълнителското изкуство, музикантът трябва да извърви дълъг път, да шлифова своята виртуозност, която е съчетание от техника и дълбоко премислена и почувствана индивидуална интерпретация. Признавам, че безумно съм влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея действително има нещо вълшебно,  помагащо да се обедини силата на духа и на мисълта в едно цяло“, споделя Ара Маликян.

 

Сценичният образ на брилянтния цигулар коренно се разминава с имиджа на класическия музикант. Дългата му и непокорна коса се вее волно, а черната брада е истинско предизвикателство за бръснарите. В сценичните му костюми са вплетени етно мотиви, линията често е модернистична, дори присъстват авангардни елементи, клонящи към екстравагантност. Виртуозните изпълнения преминават в огнен  шамански танц, който възпламенява и останалите изпълнители – останалите музиканти от неговия необичаен оркестър.

 

Маликян е излизал на престижни световни сцени, съпровождан от най-авторитетните в света оркестри. Имената на Карнеги Хол, Центъра на Форд в Торонто, Кралската Опера и Театро Еспаньол в Мадрид дават представа за географията и мащабите на изпълнителските му изяви. Наред с творби на любими класически композитори – Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате – Маликян изпълнява и авторски парчета, както и музика от разнообразни етнически и народностни култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска – често в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му често звучи и филмова музика.

 

Годишният му изпълнителски график включва около 450 концерта в най-различни места на планетата.

 

Концертите на Ара Маликян са пътешествия през различни култури, музикални епохи и стилове. Той пренася с лекота публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини, през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до Дейвид Бауи. Ара е носител на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през 2015 г. е номиниран за „Латино Грами“.

 

Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от най-знаменитите си филма – „Говори с нея“ и „Лошо възпитание“. А Карлос Саура го снима в последния си филм „Хота: Отвъд фламенкото“.

 

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува“, казва Саура за него.

 

Филмът за Ара Маликян „Живот между струните” спечели през 2020г. най-големия приз в испанското кино – наградата Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – съпругата до Ара, испанска актриса и режисьор.

 

„Живот между струните” разказва за арменския геноцид, за миграцията на бежанците между Азия и Европа, за 8-годишния Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка.За бедните му години на следване в Германия и Англия, как се стига до световните сцени и да имаш собствен оркестър, аплодиран от милионни аудитории. Дори без да притежаваш цигулка, изработена от прочут лютиер. Разказва за това как музиката спасява животи.

 

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г от 20.00 часа на Античен театър – Пловдив.

 

Билети се продават в системата на Ивентим в цялата страна, в Пловдив – Билетен център пред Община Пловдив, касата МаскАрт в ДК „Борис Христов, в Туристически информационен център на Римски стадион, каса на Античен театър от страната на АМТИИ и онлайн на Eventim.bg

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…