Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на втория етап от маршрути по проект „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Есенните теми ще бъдат в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство.

 

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2023 г.

 

Вижте графика за „Духовни маршрути в Пловдив“ – септември 2023 г.

 

Маршрут: Функции на състоянието

Национални есенни изложби Пловдив 2023 г.

 

09.09.2023 г., събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: Стария град, Балабановата къща

Водач: проф. д-р Галина Лардева

 

Професор по история и теория на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания

 

Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

 

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Слав Недев (живопис), Емануела Ковач (графика), Кирил Станоев (фотография), Йордан Велков (живопис), Силвия Митовска (керамика), Огнян Читаков (скулптура), Елизар Милев (стъкло).

 

Маршрут: Епископската базилика на Филипопол

 

10.09.2023 г., неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика

Входна такса: 10 лева

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: д-р Станислав Станев, изкуствовед

Изследователски интереси: късноантично и ранносредновековно изкуство и архитектура

 

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма в близост до Форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта с обща площ от 2000 кв. м.

 

Д-р Станислав Станев и Жени Танкова ще ви представят най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се запознаят с модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

 

Маршрут: Монументалното богатство на пловдивските художници;

Атанас Кръстев (Начо Културата) и неговото дело

 

16.09.2023 г., събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: пред Централна поща

Водач: проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Младен Влашки

 

Младен Влашки е доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

 

Монументалното изкуство в Пловдив е често пренебрегвано и пропускано от минувачите, но то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се запознаят с едни от най-значимите монументални творби на известни пловдивски художници, между които сграфито „Коне“ от Д. Киров, сграфито „Прослава на славянските просветители“ от Г. Божилов-Слона, сграфито „Тракийско минало“ от Д. Киров, стенопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито „Хр. Г. Данов“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Стария Пловдив“ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка „Пощенски гълъби“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Орфей“ от Д. Киров и др.

 

В галерия „Червеното пони“ ще бъде изнесена беседа за делото и заслугите на Атанас Кръстев (Начо Културата).

 

Маршрут: „Тютюн“ в Пловдив

 

17.09.2023 г., неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: площад „Централен“

Водачи: доц. д-р Младен Влашки и Теодор Караколев

 

Теодор Караколев е историк на изкуството с бакалавърска степен от Нов български университет, изучава периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“, както и с журналистика в сферата на културата в пловдивски и национални медии.

 

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните теми от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както обществени дейности – труд, бунтове на тютюноработниците, благотворителност (на личности като Димитър Кудоглу), така и архитектурни артефакти (тютюневите складове в квартала, известен днес като „Тютюневия град“) и литературни конкретизации по темата. Участниците ще бъдат запознати с нейните всеобхватни за града аспекти: развитие на тютюневата индустрия, нейното влияние върху архитектурния облик на града, влиянието ѝ върху обществените отношения в него и отражението ѝ в романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

 

Основни места за посещение: „Тютюневият град“, мястото на работническия бунт от 1953 г., складовете по ул. „Иван Вазов“; сградата на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на народното здраве „Кудоглу“ (на мястото на днешната централна поща); бившето кино „Република“, където е проведено едно от първите обсъждания на романа „Тютюн“; улица „Антим I“ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа „Тютюн“ в основата на литературния маршрут ще бъдат и мемоарите на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…