В концерта участват едни от най-добрите български музиканти, квартет от Опера Пловдив, таланти от НУМТИ „Добрин Петков“, съпругата му Вики Алмазиду и две от нейните студентки

Броени дни остават до дългоочаквания концерт с филмовата музика на световно известния джаз музикант Милчо Левиев, носещ името „Отклонение“. Събитието е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Концертът е заключителна част на проекта „Отклонение“ и е кулминацията на поредицата от събития, с които се отбелязва 85-та годишнина от рождението на Милчо Левиев.

 

Основната идея на „Отклонение“ е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за „невъзвращенец“, творбите му дълго време са били забранявани, а името му – изтривано от кредитите към филмите с негова музика. Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични актьори от близкото минало като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги Георгиев – Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на концерта, когато ще бъдат прожектирани кратки откъси от някои от филмите.

 

В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. Част от тях са с нови аранжименти на Валери Костов.

 

В „Отклонение“ участват съпругата на Милчо Левиев – певицата Вики Алмазиду, негов житейски и творчески партньор, Антони Дончев, Александър Владигеров – флюгелхорн, тромпет, Константин Владигеров – пиано, кларинет, Иво Паунов – флейта, саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас, Кристиян Желев – ударни, Валери Костов – ел. пиано, синтезатор.

 

Участие ще вземе струнен квартет от състава на оркестъра на Държавна опера Пловдив.

 

На сцената редом с големите имена ще застанат и млади таланти от НУМТИ „Добрин Петков“, Илина Стойнева и Елия Тодорова – две от студентките на Вики Алмазиду, да участват като гости.

 

Концертът с филмовата музика на Милчо Левиев „Отклонение“ се организира от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 година.

 

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим и онлайн, както и на касите – Билетен център пред община Пловдив, Туристически информационен център до Римския стадион, каса на Античен театър от страната на АМТИИ, каса „МаскАрт“ в ДК „Борис Христов“, както и на място преди концерта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…