Над 150 малки артисти участваха в юбилейния концерт на Детска вокална група „Пеещите котенца“ по повод 25-та годишнина от основаването на известната пловдивска формация. Единадесет хитове изпълниха възпитаниците на Невена Кючукова, която повече от 50 години твори песни, стихове и мюзикъли за най-малките. Четири от изпълнените песни направиха своя дебют на пловдивска сцена. За първи път бе представена най-новата песен на вокалната група – „Тротинетка“.   

 

Заедно с талантливите вокалисти на „Пеещите котенца“ на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ излязоха техни приятели от танцови формации на 5 детски градини – „Албена“, „Вяра“, „Зора“, „Светла“, „Слънце“, както и мини състав на Мюзикхолен театър Пловдив, основан от известния пловдивски хореограф Николай Серафонов – носител на „Награда Пловдив“. Децата с много любов бяха подготвили танци по хитовете на „Пеещите котенца“, които обичат и да изпълняват в детските градини заедно с техните музикални ръководители.

 

Вокалистите на „Пеещите котенца“ създадоха фантастичен празник и невероятни емоции за публиката. На финала на спектакъла изпълниха три от песните, с които представиха Пловдив в Италия и спечелиха златни медали от международния арт конкурс „Magia Italiana“, oткъдето се завърнаха с 5 приза в конкуренция с повече от 400 деца от 5 държави. Малките пловдивски таланти зарадваха меломаните с блестящи изпълнения и заредиха с празнично настроение публиката в залата на Дома на културата „Борис Христов“.

 

Специални гости на юбилейния концерт-спектакъл на „Пеещите котенца“ бяха популярният млад изпълнител и композитор А.L.E.K.S. и фантастичните Мая и Пламен Ковачеви, известни като дует WEIL – носители на статуетка в категорията “Най-добри инструменталисти” от Лас Вегас. Те взривиха публиката със свои авторски творби. Алекс Георгиев благодари на Невена Кючукова, че го е открила за музиката, когато е бил 5-годишен и е сред първите членове на вокалната формация заедно със своя брат Виктор. Първите му признания като творец започват с „Пеещите котенца“, а сега продължава да твори авторски сингли, които не само водят класациите в БНР ТОП 20 и са номинирани от БГ Радио, но печелят любовта на меломаните. „За мен е огромна чест да бъда на юбилейния концерт на „Пеещите котенца“ и бих искал да благодаря на прекрасната г-жа Кючукова, която повярва в мен“, сподели от сцената Алекс, който изпълни „Празна стая“ и взриви публиката. Дует „Weil“ излязоха на сцената заедно с две пораснали „Пеещи котенца“ – тяхната дъщеря Николет, която учи класическа китара в НУМТИ „Добрин Петков“ и нейната приятелка и дългогодишна солистка на вокалната група Екатерина Спасова. Прекрасният квартет изпълни любимите за поколения меломани „Амадеус“ и „Стената“ с авторски аранжименти на дует „Weil“ за електрически цигулка и китара. На сцената излезе и красивата Ива Ичевска, която изпълни невероятния хит „Синева“ на Васил Найденов и разчувства меломаните. Тя благодари на Невена Кючукова за това, че поема по пътя на музиката след прослушване и я включва във вокалната група, с която печели първите си медали от участия в конкурси. Ива е възпитаник на Езиковата гимназия и вече е приета с пълна стипендия в Американския университет и въпреки че е лауреат на световни награди за постижения по математика, любовта й към музиката владее сърцето й и продължава да пее. Още един прекрасен гост – пораснало „Пеещо котенце“ спечели овациите на публиката в Дома на културата. 9-годишният Михаил Атанасов изпълни на ксилофон „Скерцо“ под акомпанимента на своята прекрасна майка Десислава Атанасова. Мишо от 4-годишен започва да пее във вокалната група. Заедно с „Пеещите котенца“ печели много престижни призове, а преди 3 години с пълен отличен е приет в НУМТИ „Добрин Петков“, специалност „ударни инструменти“ и там успехите му продължават. Той е член и на Хора на пловдивските момчета.

 

Създателят на ДВГ „Пеещите котенца“ Невена Кючукова благодари на всички прекрасни деца-участници и ръководители в концерта, на великолепните си колеги аранжори на песните й, на невероятните родители, баби и дядовци, които подкрепят таланта на децата и на приятелите и спонсорите, помогнали за осъществяване на детския спектакъл.

 

Ръководителят на „Пеещите котенца“ получи поздравителни адреси от институции, издателства, културни дейци и общественици, както и много родители. Сред тях майките на пораснали „Пеещи котенца“. Една от тях Надежда Фердинандова, чиито син Димитър е студент по авиокосмическо инженерство в Университета в Бирмингам, научен комуникатор и младежки лидер, сподели: „Двадесет и пет години ДВГ „Пеещите котенца“ твори изкуство, неподвластно на времето, и продължава да вълнува малки, големи и още по-големи ценители на музиката. Песните им забавляват, усмихват, но и възпитават в любов към красотата и стремеж към съвършенство. А младите изпълнители очароват с талант, артистичност и искреност“. Тя допълва: „Имахме удоволствие да се докоснем до магията на „Пеещите котенца“ и да споделим три години от тяхната история, когато големият ни син Димитър бе част от състава в предучилищната си възраст. Там под ръководството на г-жа Кючукова и нейния екип той направи първите си стъпки на сцената и натрупа толкова ценен опит за поведение пред публика. Както той, така и Тодор, който също за кратко бе в редиците на малките певци, формираха отношение към музиката и изкуството като цяло и се научиха на труд и постоянство. Огромна благодарност към госпожа Кючукова – като професионалист и човек тя твори чудеса!“. Майката на Виктория Пенева – Силвия, която бе дългогодишен солист на вокалната група написа: „Не спирайте да откривате талантливите пеещи деца, да им давате прекрасните си песни и да ги дарявате с майчинската си обич и грижа!“. „Събитието бе вълнуващо, заредено с положителни емоции, а организацията и водещите бяха на високо ниво и ме накараха да се чувствам комфортно, специално. Впечатлена съм от таланта на композитора и текстописец Невена Кючукова, както и на аранжорите, създали детски песни, които звучат съвременно, модерно, завладяващо, емоционално…“, коментира Йоана-Криста Соколова след спектакъла. „Голяма емоция, невероятно изживяване. Невена Кючукова е велика жена, истински будител, вдъхновител! Благодаря за емоцията и за това, че докоснахте сърцата ни!“, сподели една от бабите на солистка от „Пеещите котенца“ Светлана Костова, чиято внучка се завърна със златен медал от престижния конкурс „Magia Italiana“ и впечатли международното жури с изпълнението си на песента „Странна лодка“. „Беше невероятно преживяване и емоция! Прекрасни песни, талантливи дечица и много настроение за всички! Поздравления за Невена Кючукова и целия екип“, коментира един от гостите педагогът Марияна Тушева.  

 

През цялото време децата от публиката пееха заедно с малките изпълнители и се забавляваха. На финала на спектакъла на сцената излязоха всички изпълнители, както и пораснали „Пеещи котенца“, гости от залата и изпяха химна на вокалната група – „Мау-мяу, котенце“, любима на децата повече от 20 години и популярна сред милиони почитатели в интернет по целия свят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…