Книгата “Седемте Лъча на еволюцията” ще бъде представена от Христо Нанев на 21 декември от 18:00 часа в Народно читалище “Възраждане” в Стария град, Пловдив.

 

С мисълта “Еволюцията няма за задача да създава благоденствие, а богове.”, ни предизвиква още в началото на новата си книга авторът.

 

“Той е сред малцината, които формулира много систематизирано тезата за духовната еволюция. Да, ние знаем, че материалния свят еволюира – възникнал е след голям взрив преди 13.8 милиарда години. Ваклуш обаче минава отвъд Големия взрив и говори за духовната еволюция. Приносът му е фундаментален от гледна точка на това, че той посочва фазите на еволюцията, на духовната еволюция и ги нарича Духовни вълни. Които пулсират различни Учения, а те от своя страна прерастват в религии. Намират своята приложност и се вкореняват социално. И така стимулират и културната еволюция на хората”, казва д-р Илко Семерджиев.

 

Събитието е част от честванията на 100 годишнината от рождението на Духовния учител, което стартира от Пловдив на 7 януари с премиерата на филм “Ваклуш” на режисьора Николай Василев. Лентата е с най-много публика в документалната секция на София филм фест за тази година и се нареди на второ място за най-гледани документални филми на десетилетието в класацията на Националния филмов център. Тя е снимана в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач. Определят я не продсто като филм, а като разтърсващ разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

 

През тази година бяха преиздадени знакови заглавия от духовното наследство на Ваклуш Толев като книгите “История на религиите”, “Езотерични школи и мистични учения”, които са на основата на лекциите изнасяни в Пловдивския и Софийския университети. Подготвен е за печат специален албум от 376 страници, който съдържа послания и афоризми и над 160 архивни кадри. В зала “България“ на 30 ноември в София се състоя тържествен концерт на “Софийската филхармония“ с диригент Росен Миланов, където с изпълнение на Синфония 9 на Густав Малер се почете юбилея на Учителя.

 

За финал на 100 годишнината на Ваклуш Толев се предвижда стотната прожекция на документалния филм за него да се състои именно в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“, където след 1998 г. той води курсове по история на световните религии и мистичните учения. Философският факултет е организирал среща с “Ваклуш” на 13 декември от 10:00 часа в зала “Компас“ в Ректората. След като обиколи България и гостува в Рим, Париж, Виена и Женева сто и първата прожекция на филма ще бъде на 19 декември от 14:00 часа в Lucky Дом на киното, като част от програмата на фестивала за документално и анимационно кино „Златен Ритон“.

62 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…