Продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала, „Шило” ще бъде представен на 24 май в Драматичен театър, Пловдив

Новият спектакъл на хореографката Яница Атанасова – „Шило” ще бъде представен премиерно на сцената на Драматичен театър, Пловдив на 24 май, от 19:30ч., по време на 16-ото издание на фестивала за танц и пърформанс One Dance. Спектакълът е третата съвместна продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала и засяга темата за „засядането“ на едно място и начините, по които тялото може да трансформира дори най-ограничената среда около себе си. 

 

Носителка на наградата на публиката ИКАР за спектакъла си „Пастет”, в „Шило” Яница Атанасова разсъждава върху идеята за „комфорт“ и връзката му със социалните и културни норми. Шилото се превръща в символ на желанието за физическо и емоционално освобождаване, напомняне за начините, по които тялото може да се бунтува срещу ограниченията и да търси собствено усещане за комфорт и удовлетворение.

 

Пърформансът е и медитация върху преживяването от седенето и усещанията, които могат да възникнат в тялото, когато си позволим да сме неподвижни. Изследване на „стоенето-седнал“ не просто като физиология, а като култура. Вглеждане в обстоятелства, които ни държат „заседнали“ и как можем да се измъкнем от там, да разширим границите си и да открием нови възможности, които да ни помогнат да преминем отвъд простото оцеляване.

 

В „Шило” участват изпълнителите Алекс Жеков, Емилия Радичева, Марион Дърова, Нели Георгиева и Станимир Михайлов. Композитор на музиката е Виктор Илиев, костюмите са дело на Рая Лъчезарова, а светлинният дизайн е в ръцете на Ромейн дьо Лагард. Драматургичен консултант на спектакъла е Николай Колев.

 

Билети за премиерата на „Шило” на 24 май в Пловдив ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

 

За Яница Атанасова:

 

Яница Атанасова е хореограф и танцьор. Работи в областта на съвременния танц, в частност изследва различни езици за изразяване чрез движението. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност „Театър на движението“. След това става част от италианската танцова трупа на хореографа Паоло Лонди, с която изнасят представления и пърформанси в Мексико и Италия. През 2017г. създава авторски танцов спектакъл „Връзки“, който получава награда „Златна муза“ на „Асоциацията на хореографите в България“.

 

През 2018г. започва да преподава съвременни танцови техники в „Jaying university“, Китай. Хореограф е на „Тази стая не съществува“, танцовия филм „Задължително приятно“ и пърформанса „Пастет“, отличен с награда на публиката ИКАР от „Гилдията за Съвременни изпълнителски изкуства“, към  „Съюза на артистите в България“. Като танцьор и изпълнител е част от представленията „FreeFall”, хореограф Марион Дърова, “ДевеТте“ с хореограф Анна Кабакова, „Дръж се“, хореограф Цвета Дойчева, „Преход“  с режисьор Ивайло Димитров, Сетивен онлайн театър на Inner Theatre Company, както и е от трупата на Плейбек театър „Сторикечърс“. От 2019г. Яница преподава в департамент „Театър“ на Нов Български Университет.

 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.

 

***

 

https://onedance-festival.com

 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…