Концерт „RECITATIVO“ ще се проведе на 24.02.2024 г. в Регионален Етнографски музей Пловдив от 17.30 часа. Той се организира от Сдружение НЕПОЗНАТИТЕ-ПЛОВДИВ и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на Културата на Република България и със съдействието на Община Гоце Делчев, Община Котел, Община Велинград, Община Гърмен и Община Исперих.

 

Концертът „RECITATIVO“ е вдъхновен от изследването на Светлана Захариева „Свирачът във фолклорната култура“ (1987), мястото на епическия музикант в традиционната култура и епическото изпълнение като „един цялостен ритуал“, проникнат от „символика и експресия“, персонажът на изпълнителя на песни, който сам си съпровожда, все още е част от „живите“ фолклорните практики на съвремието ни. Събитието ще събере изявени изпълнители на една сцена в пространство, посветено на тази старинна и все още жизнена традиция. В концерта ще участват музиканти от различни региони на България, които пеят и си съпровождат по модела и принципите на старинния тип музициране: певци-изпълнители на тамбура (дрънка) от Гоцеделчевско, Велинградско, преселници от посочените региони в Разградско; изпълнители на саз от Търговищко, Силистренско, Кърджалийско, певци от средна Западна България (Пернишко, Софийско) и др.

 

Концертът е с вход свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…