28.02.2024 (сряда) – 20:30ч. – БНР-Пловдив (ул. „Дондуков“ 2)

 

29.02.2024 (четвъртък) – 20:30 – Зала „Сингълс“ на НДК (вход А4)

 

 

Роман Столяр (1967) е руски джаз пианист, композитор и импровизатор, една от ключовите фигури на съвременната авангардна сцена от Новосибирск до Петербург. От една година живее в Берлин поради откритите си позиции срещу войната в Украйна, поставили го в черния списък на руското Министерство на културата.

 

През последните три десетилетия и повече Роман Столяр е свирил в 27 страни, а сред световните имена в съвременната импровизирана музика, с които е записвал и концертирал, можем да изброим Доминик Дювал, Aркадий Шилклопер, Уилям Паркър, Сюзън Алън, Уийзъл Уолтър, Асиф Цахар, Мартин Кюшен, Оливър Лейк и др. В Берлин (заедно с аржентинската саксофонистка Камила Небия) създава Identities Quintet.

 

Отделно от концертната и звукозаписната си дейност Роман Столяр е известен и като преподавател. Изнасял е лекции и е водил ателиета по импровизация по покана на престижни учебни заведения и от двете страни на Атлантика като Мичиганския университет, Mannes College (Ню Йорк), Калифорнийския Институт по изкуствата, Музикалната академия в Базел, Държавната консерватория „Фрескобалди“ в Равена и Версайската консерватория. Член е на руския Съюз на композиторите, на Международната асоциация на джазовите училища и на Съвета на Международнoто дружество за импровизирана музика (ISIM).

 

 

В България е познат с различни програми, включващи съвременна импровизирана музика, авангарден джаз, ембиънт, фолклорни мотиви и музика към неми филми. Съучредител е на Уърлд мюзик форума „Без граници“ в Балчик и участва на почти всичките му издания от 2003 до 2019г. Освен на пиано свири и на различни флейти.

 

В Пловдив идва за първи път, като в концертното студио на БНР Пловдив в сряда (28 февруари) ще изнесе изцяло акустичен концерт за пиано и флейти, а в София това ще е второто му гостуване след участието му на „Аларма Пънк Джаз“ през далечната 2010г. В Зала „Сингълс“ на НДК ще представи своя електроакустична импровизирана музика. Групата, която ще открие вечерта на 29 февруари (четвъртък) за него, e MadMen Duo (Владимир Влаев – електронни инструменти и Фридрих Самотни от Беларус (тенор и баритон саксофон), които тъкмо записаха дебютния си съвместен албум Through The Night).

 

Двата концерта са част от съвместната поредица на „Аларма Пънк Джаз“ и „Гьоте-институт – България“, която започна миналия месец и ще продължи и през март и април с концертите на hackedepicciotto, Йозеф ван Висем и Луси Крюгер & The Lost Boys.

 

Събитията във Фейсбук можете да следите ТУК:

 

За Пловдив, 28.02.2024: https://www.facebook.com/events/765687352150251 

 

За София, 29.02.2024: https://www.facebook.com/events/1400667750867782 

 

БИЛЕТИ има в системата на EpayGo и на касите на EasyPay: 

 

За Пловдив: https://epaygo.bg/1888238431 

 

За София: https://epaygo.bg/4284601434 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…