Фотоизложбата "От Антарктика до лабораторията в Пловдив" представя интересни моменти от 31-вата Национална антарктическа експедиция и предизвикателствата на една от българските полярни мисии на о. Ливингстън.

 

 

Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива на 11 март 2024г., понеделник, от 18:00 ч. фотоизложба със заглавие „От Антарктика до лабораторията в Пловдив“. Тя ще бъде представена от гл. ас. д-р Снежана Русинова-Видева от Института по микробиология при БАН.

Вълнуващото пътешествие чрез фотографии до Антарктида - континента, обграждащ Южния полюс на Земята, включва моменти от 31-вата Национална антарктическа експедиция и предизвикателствата на една от българските полярни мисии на о. Ливингстън.

Първата група на 31-вата национална антарктическа експедиция замина на 23 ноември и се завърна на 5 март, като полярниците бяха превозени с кораба "Св. Кирил и Методий" до пристанище Пунта Аренас, на брега на Магелановия проток в Чили, откъдето продължиха с редовни полети на гражданската авиация. Тя е историческа, защото за първи път България изпраща научно-изследователски кораб.

Чрез снимков материал, посетителите ще имат възможността да проследят дейността на лаборатория „Клетъчни биосистеми“ на Института по микробиология при БАН и изследователската работа върху антарктическите проби.

Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се наблюдават и кадри от възможностите на лабораторията за биотехнологични проучвания на тези уникални микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение.

България е една от 29-те пълноправни страни-членки на Антарктическия контракт. По силата на това интернационално съглашение всяка от 29-те страни-членки има 1/29 част от континента. Договорът разглежда Антарктика като научен резерват и позволява независимост на научните изследвания, като не разрешава военна активност на континента.

Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Заема централната част на географския регион Антарктика в Южното полукълбо, почти изцяло на юг от Южния полярен кръг, и е ограден във всички посоки от Южния океан. С площ 14 200 000 km² континентът е пети по големина в света след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Европа и Австралия. Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед със средна дебелина 1,6 km. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Цялата територия на Антарктида представлява ледена пустиня.

 

Изложбата е с вход свободен и може да бъде посетена до 5 април.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…