Ина Иванова е тазгодишният лаурeат на IX Национален конкурс за поезия "Христо Фотев". Тя спечели гласовете на журито със стихосбирката си "Нещата, за които мълчим" (изд. "Жанет 45", 2022 г.).

"Открих поезията на Христо Фотев през 90-те години, когато моят учител по литература, Ангел Колев, в една малка чирпанска гимназия ни носеше неговите стихотворения.

Чета книгите на Хр. Фотев до днес, рецитирали сме с приятели "Бях на самия връх..." и "Ах, най-подир свободен, весел, лош..."

И никога не съм подозирала, че моя книга ще получи Националната награда за поезия "Христо Фотев".

Благодаря на журито за доверието в "Нещата, за които мълчим"!" - написа поетесата в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Наградата, която, освен в парична премия, се изразява и в диплом от Община Бургас и пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели. 

В обосновката на журито с председател Аксиния Михайлов стихосбирката "Нещата, за които мълчим" Ина Иванова е отличена "заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език".

Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет, която тази година бе и основен акцент в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета, предшествана от музикално-поетичен спектакъл на режисьора Христо Симеонов, посветен на творчеството на Христо Фотев.

 

Снимка: БТА

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…