На днешният ден се навършват години от основаването на Общински институт „Старинен Пловдив“. Той е създаден през 1969 г. като управление с пионерската мисия да реставрира, обзаведе и експонира възрожденските къщи в архитектурно-историческия със същото име.

На 1 април 1969 г. за ръководител на Управление „Старинен Пловдив“ е назначен Атанас Кръстев. В неговия екип са архитектът Петко Кекеманов, уредникът Елена Узунска и Джовани Димитров – инвеститорски контрол.

© Атанас Кръстев, 1969 г. Снимка от Държавен архив - Пловдив

Екипът на Стария град отбелязва годишнината с документална фотоизложба под наслов "Преоткрита пътека към един български свят". Тя отразява спомени и емоции на съвременници за това емблематично време, а архивните снимки и документи оформят интригуващ разказ за сложния път на институцията „Старинен Пловдив“ от учредяването ѝ до наши дни.

© Архитектурен възрожденски комплекс в края на ул. „Кирил Нектариев“, 1965 г., Държавен архив - Пловдив

Всичко по темата може да видите в Под тепето

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…