Празник на града, който съчетава бягане и купон. Това е Тепе Джамборе – спортно-културният маратон, който ще се проведе за пръв път у нас. И то не къде да е, а в Пловдив.

 

„Тепе Джамборе е събитие, което цели да изкара хората навън, да бъдат активни, но и да се забавляват и да изживеят Пловдив по уникален начин – всички заедно“, отбелязват организаторите, като споделят, че своеобразният маратон е чудесен повод участниците да опознаят града по алтернативен начин – тичайки през седемте тепета на Пловдив.

 

Организатори на може би най-айляшкото състезание в града са Никола Чонгаров и Флориан Дуйар. Никола е  бивш национален ски състезател, който продължава да поддържа форма със ски и кайт сърф. С бандата му Chongi & theSmokers забиват две поредни години на маратон Пловдив, а музиката им вдъхва сили на състезателите да избягат цялото 42-километрово трасе. 

 

Флориан напуска родната Франция, за да отглежда децата си в България. Той е запален бегач и участва в различни маратони. И двамата вярват, че тепетата на Пловдив крият невероятен чар, който трябва да се представи на хората по по-нетрадиционен начин.

 

„Когато тренирах за Олимпиадата през 2018 г., се подготвят именно по тепетата в Пловдив, и още тогава се роди идеята да организирам събитие, което да ги обединява“, споделя Никола, чиято идея Флориан приема присърце, тъй като от години бяга по хълмовете на града.

 

И вече няколко месеца двамата ентусиасти организират спортно събитие, което не е типично. Към бягането прибавят и културни мероприятия. Още на старта на състезанието, който ще е на 15-и юни на Бунарджика, е подготвена загрявка със салса школа „Румен и Юлия“. Веднага след това на площадното пространство пред Паметника на освободителите е планирано едночасово хоро под музикален съпровод на живо. Предвидени са множество културни изживявания, които организаторите запазват в тайна, но кулминацията ще бъде на Младежкия хълм. Там е финалът на Тепе Джамборе, там ще бъде награждаването на участниците и разбира се купонът след състезанието, в който ще се включи банда на живо.

 

В момента тече записване за 11-километровото трасе на иновативния маратон. Той стартира от Бунарджика на 15-и юни, преминава през Сахат, Небет, Джамбаз и Таксим тепе. Маршрутът включва още Главната улица, Римския стадион, както и Античния театър, за да премине и през някогашното Марково тепе, на чието място днес има мол със същото име, и да завърши на Младежкия хълм. Записването приключва на 31 май, а участниците могат да избират стартов пакет с или без тениска, като има ранно записване до 30 април и късно до края на май.

 

В спортно-културния маратон на Пловдив може да се включи всеки, който смята, че е в добра форма и готов да премине по трасето от 11 км с време под 2 часа и 50 минути. Разбира се участниците могат се движат и със собствено темпо - да се включват в културните събития и изненади.

 

"Тепе Джамборе е състезание, в което могат да се включат не само индивидуални участници, но и фирми. Това е отлична възможност за нетрадиционен и забавен тиймбилдинг“, споделя Никола, 

 

Могат да участват и хора в неравностойно положение.

 

„Една от водещите ни идеи е да обединим общността. Искаме всички да могат да се включват в събитието и да празнуват ръка за ръка, както и да вдъхнем вяра на хората, че при желание могат да постигнат всичко. Затова предоставяме безплатни стартови пакети за хора с увреждания“, разказа Флориан. И допълни, че в Тепе Джамборе ще се включат двама незрящи участници – Виктор и Иглика Асенови. Също и отбор с трудноподвижни хора от фондация „Ела и ти“. 

 

Спортно-културният маратон Тепе Джамборе ще се проведе за пръв път, включен е в Културния календар на Пловдив за 2024 г. И двамата организатори от сдружение „Общо Бъдеще“ вярват, че ще се превърне в традиционно и разпознаваемо събитие. Вече кроят планове и за по-кратки маршрути и детски маратони в следващите издания на състезанието.

 

Тепе Джамборе се организира със съдействието на Община Пловдив.

 

Повече подробности можете да видите на сайта: https://tepejambore.com/

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…