Двадесетият фестивал на изкуствата „Борис Христов“ е посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов“. Той е продължение на традицията, която бе поставена преди 20 години – да бъде следван заветът на великия оперен артист в неговия дом да намират място за изява млади талантливи артисти, да се съюзяват различните изкуства, да се осъществява връзка между поколенията.

 

Една от целите на празника е по пряк и косвен начин да утвърждава паметта за личността на Борис Христов като творец, педагог и дарител. Фестивалът избягва мемоарното патетично  възвеличаване, а се опира преди всичко на документалния разказ за добродетелите му, за творческите и педагогическите му принципи. 

 

Музеят „Борис Христов“ привлича за участие ученици на Борис Христов, които в момента се намират на различни етапи от творческите си търсения и имат свой индивидуален артистичен път и поглед към общуването си с голямата личност.  Те, освен че участват в художествените изяви, разказват за знаменития си педагог.

 

Баритонът Георги Петков например, е устоял на изпитанията, поднесени от съдбата и – подобно на Борис Христов – е възродил артистичната си кариера като се е отдал на вокалната подготовка на млади таланти. В своята изява той ги представя и едновременно им партнира. 

 

Басът Пламен Бейков с изследователска страст е събрал вокалните произведения на български композитори, които по искане на Борис Христов са му били изпращани. Желанието на големия родолюбец е било да стане „Посланик на българската песен“. Пламен Бейков събира и изследва тези партитури, които са с ремарките на самия Борис Христов и ги представя на публиката в свое изпълнение. То е съчетано с изпълнението и на шедьоврите на Александър Гречанинов – друг предпочитан автор от Борис Христов.

 

Сопраното Мариана Цветкова – носител на международни награди и прима на Софийската опера разказва за Борис Христов с присъщото си чувство за хумор – дори, когато става дума за драматични моменти по време на уроците на Маестрото. Присъщо й е и чувството за колегиалност – затова е поканила за своята изява и други звезди от оперната сцена – Гергана Русекова, Рада Тотева, Владимир Маринов и виртуоза на акомпанимента Милен Станев.  

 

Така в програмата на проекта присъстват акценти, които могат да изградят въображаем  образ на Борис Христов. Тук са съчетани родолюбието и космополитизма, благородството и твърдостта в отстояването на творческите принципи, верността към оригинала и свободата на интерпретаторските проникновения, изследователската страст и монолитността в извайването на образи. Фестивалът подчертава тези качества чрез представянето на ценностите, към които се придържат неговите следовници от следващите поколения. 

 

Двадесетият фестивал следва линията на обединяване на изкуствата – така, както Борис Христов е събирал в сценичната си изява познанията за своето „ято от изкуства“ и тяхното единство, което умножава силата им. Затова в програмата на Фестивала са вплетени няколко изложби на различни поколения творци  – от младите дизайнери в областта на костюма и графичното оформление до майсторите като Вихрони Попнеделев,  Греди Асса,  Стели Грънчаров, Светла Радулова, Татяна Харизанова, Иван Хаджийски, Николай Бузов, Иван Тотев, Валентин Щинков. Изложбата развива идеята за обмен и партньорство с галерия „Интро“ – така, както през 2023 г. бе осъществена общата изложба „Рисунката“. Тя бе израз на взаимосвързаност между културните институти в малката отсечка на ул. „Цар Самуил“ между „Алабин“ и „Солунска“. И същевременно е красноречив символ на някогашната традиция домът на Борис Христов да бъде притегателен център за артистична изява.  

 

За първи път фестивалът се разширява като място и време. Регионалния исторически музей – Пловдив и Музеят „Борис Христов“ представят шест елитни събития в Зала „Съединение“, от 13 май до 18 май. Тук участват известните вокални формации като „Спектрум“ и  CANTANTI DAI MONTI VERDI, лауреатите на международни награди Аглея Канева и Александър Вичев, по достоен начин се присъединяват и други съграждани на Борис Христов като пианистът Томислав Вичев, певицата Марта Кукуларова, цигуларят Мичо Димитров. В родния град на Борис Христов Музеят „Борис Христов“ ще гостува и с изложбата „Рим. Борис Христов“ на Светослав Чулин, както и с филма „Сбъдване на мечти“, който разказва за желанието на Борис Христов софийският му дом да бъде място за процъфтяване на таланта. Филмът със сценарист Елена Драгостинова и режисьор Йордан Бойчев разказва и за осъществяването на тази мечта в наши дни.

 

След пловдивската част изтъкнати творци от Пловдив гостуват в София. Сред тях е кураторката Донка Налбантова, която представя своето изследване за художниците, които са рисували и извайвали Борис Христов. Художничката Антония Маринова представя своята фотографика и въвежда публиката в творческата си лаборатория чрез творческата работилница, която ръководи в Музея „Борис Христов“. Сред изтъкнатите гости от Пловдив е Цвятко Сиромашки – автор на маската на Борис Христов пред Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Той е и дарител на Музея в София. Неговата творба „Духовен мост“ краси Градината на Борис Христов. 

 

Както винаги фестивалът спазва традицията и на 18 май – ден на рождението на Борис Христов, празничната поредица се открива в Музея „Борис Христов“ с музикален маратон на млади певци и инструменталисти.

 

 В дните до своя финал на 1 юли Фестивалът поставя акцент и върху изявата на творческите фамилии – каквито са пианистите Томислав Вичев и синовете му – лауреатите на международни конкурси – Виктор Вичев – пиано и Александър Вичев – перкусия. Във фестивалната програма присъстват и вече споменатият Пламен Бейков и неговите синове – също певци – Константин Бейков и Георги Бейков.

 

 Фестивалът следва  дългогодишната политика на Музея „Борис Христов“ за популяризиране на българската музика и поставянето й в широкия контекст на световната култура. В настоящия фестивалм българската музика присъства равностойно в програмите на Ани Линчева, Александрина Стоянова – Андреева и Антония Стоянова, Цветелина Малджанска и Ромео Смилков, на Пламен Бейков и Божена Петрова, на Виктор Вичев. Тази устойчивост в изискванията на Фестивала вече дава своите плодове в стремежа на изпълнителите да откриват нови светове в съвременната българска музика, да ентусиазират аудиторията и да й откриват нови хоризонти.

 

По традиция фестивалът отрежда част от своята програма за концертите на най-малките. В уютната обстановка на Музея “Борис Христов” те правят първите си стъпки пред публика, в концертна зала. Тази поредица от фестивала е и своеобразна панорама на част от българските музикални педагози.

 

Двадесетият фестивал оъществява своята мисия да привлича нови публики и да възпитава вкус към многообразието и осъзнаването на националните постижения като част от световните.

 

Двадесетият фестивал на изкуствата „Борис Христов“, използва празничния повод, за да напомни за своята мисия, свързана с екологията. Както винаги – на 18 май – денят на рождението на Борис Христов Музеят приканва своите гости вместо да си купуват билет – да донесат живо растение за Градината на Борис Христов. Чрез редица инициативи и перфектната си поддръжка това място сега е оазис в оживения град. Нещо повече – с примера си ентусиазира и други съседски пространства да бъдат облагородявани. „Двадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов“ ще се придържа към минимално използване на хартия и пластмаса и ще поощрява посетителите да подаряват живи цветя на изпълнителите.  

 

Редица от изявите, включени в проекта ще бъдат под открито небе, в Градината на Борис Христов.   

 

ПРОГРАМА В ПЛОВДИВ

Съвместно с Регионалния исторически музей – Пловдив

 

Зала “Съединение”, 

 

пл. “Съединение” № 1 

 

13 май, понеделник, 19.00 часа  

 

ШАНСОНЪТ  –  ГРАЦИОЗНОСТ И БЛАГОРОДСТВО 

 

Концерт на вокалния ансамбъл CANTANTI DAI MONTI VERDI 

 

в състав:

 

АННА ЯНКОВА – мецосопран

 

КОНСТАНТИН БЕЙКОВ – контратенор

 

ИВАЙЛО ДОНКОВ – тенор

 

ГЕОРГИ БЕЙКОВ – бас

 

НИКОЛАЙ СТОЙКОВ – клавесин 

 

СЕВЕРИН ВАСИЛЕВ – тенор, ръководител

 

В програмата: Клод льо Жон, Клемон Жанекен, Орландо ди Ласо, Филип де Монте,  

 

Жан де Кастро

 

БИЛЕТИ 4 ЛЕВА

 

14 май, вторник, 19.00 часа   

 

ЗАКЛЮЧЕНА ДУША 

 

Концерт на ПЛАМЕН БЕЙКОВ – бас, ученик на Борис Христов

 

На рояла – БОЖЕНА ПЕТРОВА

 

В програмата: Иля Болгар, Цанко Цанков, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, 

 

Добри Христов, Александър Гречанинов

 

Програмата се изпълнява по партитурите с ремарките на Борис Христов

 

БИЛЕТИ 4 ЛЕВА

 

15 май, сряда, 19.00 часа 

 

СЕМПРЕ ЛИБЕРА / ВИНАГИ СВОБОДНИ

 

Концерт на МАРТА КУКУЛАРОВА – сопран

 

ТОМИСЛАВ ВИЧЕВ – пиано

 

Със специалното участие на МИЧО ДИМИТРОВ – цигулка 

 

В програмата: Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Джоакино Росини, Гаетано Доницети 

 

БИЛЕТИ 4 ЛЕВА

 

16 май, четвъртък, 19.00 часа  

 

ДУХОВЕН МОСТ

 

Документален филм „Сбъдване на мечти“ 

 

Сценарий ЕЛЕНА ДРАГОСТИНОВА, Режисьор ЙОРДАН БОЙЧЕВ

 

Откриване на изложбата „Рим. Борис Христов“

 

Фотографска изложба – СВЕТОСЛАВ ЧУЛИН

 

Водеща – Елена Драгостинова, Директор на Националния музей „Борис Христов“

 

БИЛЕТИ 4 ЛЕВА

 

17 май, петък, 19.00 часа  

 

ЕКВИЛИБРИСТИ  В СВЕТА НА УДАРНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ 

 

Концерт на Перкусионното дуо АГЛЕЯ КАНЕВА и АЛЕКСАНДЪР ВИЧЕВ

 

В програмата: Емануел Сежурне, Й.С.Бах, Сергей Рахманинов, Хенг Лиу, 

 

Николай Римски-Корсаков, Георги Танчев, Небойша Живкович, Румен Бояджиев,

 

Джийн Кошински 

 

БИЛЕТИ 4 ЛЕВА

 

18 май, събота, 19.00 часа  

 

ПОСОКИ 

 

Вокален спектакъл на група „СПЕКТРУМ“

 

В състав: ИВЕЛИНА ЦОНЕВА, ВЕСЕЛА МОРОВА, ДАНИЕЛ НИКОЛОВ

 

ЯНКО ЯНКОВ, КОНСТАНТИН БЕЙКОВ, ЙОРДАНКА ЯНКОВА

 

В програмата: фолклор/джаз/поп 

 

ВХОД СВОБОДЕН

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…