Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани на поредното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2024“. И тази година маршрутите ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври.

 

Отново любознателните любители на литературата, историята, археологията и изкуството ще имат възможност да се запознаят с нови и интересни теми, поднесени по увлекателен начин от най-добрите водачи. 

 

 

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

 

Маршрутите през юни са четири, вижте информация за първите два от тях.

 

Първият маршрут е посветен на „Форумът на Филипопол“. Датата е 01.06.2024 г., събота, в 10:30 ч. Сборен пункт: под часовника на Централна поща. Водач: археолог Мая Мартинова-Кютова.

 

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

 

Агората (Форумът) на Филипопол е търговският, административен и религиозен център на античния град, място, където се събирало населението на града и където се провеждали събрания, дебати, празници, държавни дела. Архитектурните останки са разкрити и експонирани около съвременната Централна поща на площ около 25 дка.

 

 

Търговската част представлява площад под открито небе /ареа/, заобиколен от портици с мраморна колонада и магазини във верижен план от юг, изток и запад.

 

В северната страна на форумния комплекс са разположени обществените сгради за нуждите на градското управление и други прояви на градския живот. Епиграфски е документирана Сградата на съкровищата. В североизточния ъгъл е разкрит Одеон Булевтерион. Западно от него са открити градската библиотека и гражданската базилика. В северната част на Агората са експонирани множество открити мраморни постаменти за статуи и надписи на старогръцки, които имат голям принос за историята на Филипопол през римската епоха – като постамента за статуя на император Комод, императорско писмо от което научаваме, че на града била наложена глоба, и др.

 

Вторият маршрут е посветен на „Малката базилика и Източната порта на Филипопол“. Датата е 08.06.2024 г., събота, началото в 10:30 ч. Сборен пункт: пред входа на Малката базилика. Водач: археолог Мая Мартинова-Кютова.

 

 

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

 

Малката базилика била разположена в източните покрайнини на укрепения Филипопол. Базиликата е разкрита и експонирана с част от крепостната стена с правоъгълна кула и антична улица.

 

По план тя е трикорабна, с апсида от изток и пристроен от юг параклис. Има два строителни периода, датирани в V–VІ век. През втория строителен период е извършено вътрешно преустройство, подовото ниво е повдигнато, поставен е мраморен амвон, изграден е синтрон, оформен е нартекс. В североизточния край на сградата е пристроен баптистерий с кръстовидна писцина и мозаечен под.

 

Подът на базиликата от V в. е покрит с полихромна мозайка в техника opus tesselatum с изображения на вази кантароси, розети, соломонови възли и др. В централния кораб, пред олтарната преграда, в tabula ansata е поместен ктиторски надпис.

 

Мозайката в баптистерия е положена през VІ век върху по-ранен тухлен под. Изобразени са фигури на два елена и двойка гълъби – традиционни раннохристиянски символи.

 

Източната порта на Филипопол е един от най-важните архитектурни ансамбли от Античността на територията на Пловдив. Разкрита е улица с ширина 13,20 м, с тротоари и портици от двете страни, която извежда на една от градските порти. Портата по план е „трипилон“ с един централен и два малки входа. Комплексът, достигнал до нас с оформлението си от IV в. сл. Хр., е изграден върху разрушената крепостна стена от II в. сл. Хр. „Източна порта“ заема важно място в отбранителната система на Филипопол. Монументалното оформление на архитектурния ансамбъл доказва, че това е най-изявената градска порта, а улицата, водеща до нея, е главната входно-изходна артерия на античния град.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…