Точно навръх Деня на независимостта, 22 септември, в 11 часа, пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе ще бъде отворено за ученици, младежи и по-възрастни любители на музиката, които ще имат възможността да присъстват на едно необикновено събитие, организирано от Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“. Освен да се насладят на изпълненията на хористите, както и да участват в майсторските класове, водени от някои от именитите музиканти от Града под тепетата, гостите ще имат възможността да научат и една повече от любопитна историческа тайна – за връзката между мястото около Часовниковата кула и историята на Певческото дружество.

 

Основната мисия на събитието е да даде възможност на децата да се докоснат до музикалното изкуство и да го обикнат.

 

По време на откриването ще присъства кметът на град Пловдив, г-н Костадин Димитров, който ще приветства гостите. А официалната програма ще стартира с изпълнение на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ на няколко патриотични песни, посветени на Деня на Независимостта.

 

Събитието ще продължи със специалните майсторски класове, които ще се проведат в няколко специално обособени за целта локации в пространството около Часовниковата кула и ще бъдат водени от изтъкнатите музиканти: маестро Мичо Димитров и Стилиян Дерменджиев (цигулка), Лилия Ковачева -Топорчева (тромпет), Илиян Тиганев (пиано), Маргарита Генова (ударни) Здравка Андреева – акордеон.

 

Децата, които се включат в тях, ще имат възможността да научат любопитни факти за различните инструменти, както и някои основни техники на изпълнения. При всяка локация за младите посетители ще има подготвени и специални тематични изненади.

 

Освен благородната идея, свързана с музиката, в основата на събитието стои и една неподозирана историческа тайна. И тя разкрива любопитна връзка между историята на Часовниковата кула и тази на Певческото дружество.

 

За нея подсказва още официалното име на възвишението, където се издига Часовниковата кула. То се нарича Данов хълм в чест на големия Христо Г. Данов, който, освен възрожденски деец и баща на българското книгоиздаване, е и член на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ в периода около 1904 година.

 

Часовниковата кула на пловдивското Сахат тепе е сред най-старите в Европа, построена в периода 1578–1611 г., а на Балканите изпреварва дори градове като Солун, Цариград и Одрин. Подобно на нея, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ е един от първите, а понастоящем най-старият светски хор в България, основан през далечната 1896 година.

 

Що се отнася до часовниковия механизъм на кулата, той е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата, така че да отмерва времето не с циферблат, а с камбанен звън, който по онова време огласял града всеки ден – точно по обяд.

 

По същия начин не циферблат, а камбанен звън е заложен и в основите на Певческото дружество, положени от самия Ангел Букурещлиев, чиято творческа дейност се разглежда като основополагаща за хоровата дейност в България и неразривно свързана с наченките на оперното дело у нас.

 

Любопитен факт е, че през 1618 година (или 7 години след окончателното завършване на постройката) френският пътешественик Льо Февър, който минава през Пловдив, записва в дневника си: „На едно от градските тепета има часовник, който отмерва часовете по френски”.

 

Славата на Пловдивското певческо дружество обаче не чака 7 години, а се разнася по света още в годината на основаването си. Тогава едно след друго започват да пристигат първите поздравления за успешни изяви от певчески дружества в Сърбия, Словенско, Хърватско, Чехия и Полша.

 

Тук обаче има още един детайл, който подсказва близостта в двете истории. Льо Февър изрично споменава, че Часовниковата кула „отмерва часовете по френски“, което определено създава впечатлението за духовно доближаване на часовниковия звук до ново западноевропейското звучене.

 

И не само часовниковият звук на кулата е този, който „довежда“ европейското звучене на родна земя. Прави го и Певческото дружество през 1899 година, като за първи път в България запява преводен репертоар на европейски творби. Това се случва, благодарение на инициативата и труда на един от най-ентусиазираните основатели на организацията – Никола Т. Попов.

 

И ако до момента историческите данни за кулата и Дружеството изглеждаха по-скоро като близки, то следващите събития биха оставили в ступор всеки, който се е заел да ги проследява. Защото те вече звучат буквално като една и съща история, разказана два пъти, но с различно име на главния герой.

 

Ако в началото на XIX пожар унищожава напълно дървената конструкция на Часовниковата кула, то век по-късно (1912 – 1921 г.) Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война изравняват със земята дейността на Певческото дружество. Тогава много от членовете му загиват на фронта, а концертната дейност е преустановена.

 

1809 е годината, когато на мястото на изгорялата дървена конструкция на Часовниковата кула била вдигната нова – този път от камък. Материал, който, вече метафорично, използва и Ангел Букурещлиев, за да възстанови по същия начин дейността на Дружеството през 1921 година.

 

Любопитна е и близостта в историческите сведения за Кулата и Дружеството в началото на 40-те години на XX в. Тогава часовниковият механизъм спира да работи, а няколко пловдивчани го демонтират. В същото време творческата дейност на Дружеството също прекъсва, а причината за това е избухването на Втората световна война и хитлеристката окупация на по-голямата част от Европа.

 

След време стар майстор от Карнобат е поканен да направи копие на часовника по запазените от 1882 година чертежи. Новият механизъм изисква ръчно навиване един или два пъти седмично. И огромна физическа сила, понеже тежестите на часовника са над 100 килограма.

 

Нова страница отгръща и историята на Певческото дружество след 1945 г., когато то подпомага парично и материално инициативата за създаване в Пловдив на Държавен симфоничен оркестър, а за диригенти са назначени Асен Диамандиев – на мъжкия хор, и Иван Пеев – на женския.

 

Към днешна дата Часовниковата кула на Сахат тепе е една от забележителностите на Пловдив, издигаща се внушително на хълма и възвърнала блясъка си. Тъкмо като страж, който охранява Дома на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“, който се намира в подножието му и отдавна не е просто сграда, а храм, където може да се чуе естественият звънлив глас на боговете.

 

Събитието е част от културния календар на град Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…