Община Пловдив има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на един вълнуващ концерт-спектакъл в празничния 23 септември, понеделник, когато Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“- Бургас ще изнесат общ концерт-спектакъл от 19:00 часа на Античния театър в Пловдив.

 

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

Събитието носи заглавие „Фолклорни вдъхновения“ и е част от празничната програма (22-23.09.) с участници от Бургас, които гостуват в Пловдив на базата на подписаното „Споразумение за сътрудничество между общините Пловдив и Бургас в сферата на културата и туризма“. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография – Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. Музика: Тодор Пращаков, Любен Досев, Стоян Пауров, Ради Радев, Борислав Гълъбов и др.

 

Ансамбъл „Тракия“ е не само емблема за град Пловдив, но и уникално българско постижение за световната сценична култура. Началото на 70-те години на 20 век ще останат в историята на българския фолклор със създаването на Ансамбъла, който следващите десетилетия ще се утвърди не само като новатор, но и като институция в областта на музикално-танцовото изкуство. С иновативните си идеи за представяне на фолклорните произведения, Ансамбъл “Тракия” запленява публиката още с първите си концерти. Изпълненията се превръщат в спектакли на българската култура и изкуство, предавайки емоцията от музиката, песните и танците на българина.

 

 

Като част от юбилейната програма по повод 50 години от основаването си, Ансамбъл „Тракия“ ще представи емблематични произведения от своя репертоар. Откриването на концерта ще е със съвместното изпълнение на двата ансамбъла на танцовото произведение „Гергьовден“. Хорът и оркестъра на „Тракия“ ще представят една от най-новите си музикални пиеси „Куне ле“, след което танцьорите ще пресъздадат една своеобразна разходка из фолклорните области на България с танците: „Първа среща“, „Първомайски майсторлъци“ и „Македонски мерак“. А за финал, „Тракия“ и „Странджа“ отново ще се обединят под ритъма на обичания от всички „Тракийски танц“.

 

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева

 

Главен балет-майстор: доц. д-р Димо Енев

 

Диригент на хора: Цонка Димитрова

 

Диригент на оркестъра: Николай Паскалев

 

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

 

В програмата на ПФА „Странджа” за съвместния концерт с ФА „Тракия” – „Фолклорни вдъхновения” са включени както утвърдени произведения от репертоара на ансамбъла, като „Паликош”, „Каруцари”, „На сгляда по Димитровден”, „Тупнато хоро” и др., така и новосъздадени такива като ансамбловата песен „Дей гиди Щерьо” с автентичен образец от с. Гергевец, Сливенско; оркестровата пиеса „Еркечки мелодии”, произведение базирано на основата на музикалния фолклор от с. Козичено, Поморийско; нов еднороден сценичен тематично-обреден танц „Великден иде” създаден на основата на фолклора на българи изселници от Мала Азия и днес населяващи югоизточните склонове на Стара планина или така наречения Айтоски балкан.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…