Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изложба на икебана от 21 до 27 октомври 2024г. в Източен сектор на Римски стадион в гр. Пловдив, както и да се включат в икебана пърформанс и работилница. Събитието е част от 35-тите „Дни на Японската култура в България“ и се провежда под патронажа на Посолството на Япония в София.

 

Икебана е японско изкуство, което ни вдъхновява да творим и да изразяваме уникалната си същност чрез красотата на цветята. Изложбата на Miracle Ikebana ще представи многообразието на икебана – от семпли и пестеливи композиции, през скулптурни цветни композиции, до големи, богати композиции, характерни за школата Согецу. Посетителите на Miracle Ikebana през изминалите години ги описват като „разходка в красотата“, „красиво, интересно, свежо, създаващо настроение“, „много красиво и успокояващо“, „спиращи дъха композиции“, „празник за сетивата“, „цветно вдъхновение“. Тези емоции ще изживеят отново посетителите на изложбата в гр. Пловдив, а след това и в гр. София.

 

Пърформанса ще бъде изпълнен от добре познатата Мирослава Иванова с японско име Hosen, икебана артист и лицензиран преподавател в школата Sogetsu Токио. Мирослава Иванова Хосен е преподавател 3-та степен (Санкиу Шихан) от най-модерната школа за икебана в света, Sogetsu School of Ikebana. Тя ще направи пърформанс по време на официалното откриване на изложбата, като в събитието ще се включат и нейните ученици. В пърформанса ще бъде демонстрирана концептуална аранжировка на икебана под съпровода на японска музика, едно истинско релаксиращо преживяване и наслада за очите и душата на присъстващите. Участниците в работилниците не само ще се запознаят с това изкуство в детайли, но и ще направят своята „Първа икебана”.

 

Мирослава Иванова се занимава активно с изкуството икебана от 12 години. След като преминава през сериозно обучение към школата Sogetsu Токио, тя става лицензиран преподавател по икебана с лично име Хосен. През 2018г. продължава обучението си в Токио при мастър инструктор в централата на Согецу – Ейко Сумура сенсей. Тя е основател на Miracle Ikebana и се е посветила на популяризиране на изкуството икебана в България, като прави обучения, изложби и декорация на събития.

 

Къде: Източен сектор на Римски стадион – гр. Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 11 – входа на търговски център H&М

 

Програма:

 

21 октомври – 27 октомври – Изложбата може да бъде разгледана от 10:00ч. до 18:30ч. всеки ден. Вход с билети за обекта: за възрастни 5 лв., за ученици и студенти 2 лв.

 

21 октомври – 18:00 ч. – Официално откриване на изложбата икебана и пърформанс. Безплатен вход

 

27 октомври – от 13:00ч. до 16:00ч. – Работилници по икебана за деца и възрастни.

 

Работилницата е с предварително записване и заплащане от 25 лв. Повече информация на линка: https://miracleikebana.com/събития-икебана/икебана-изложба-и-пърформанс-пловдив

 

Организатор на събитието: Miracle Ikebana https://miracleikebana.com

 

Спонсор на събитието: Фондация EU Japan Fest

 

Тази есен в програмата на „Дни на японската култура в България“ са включени 23 събития в седем  града на страната – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Казанлък. Юбилейната програма отбелязва три важни годишнини в двустранните отношения между Япония и България през 2024 г. Това са 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…