Фондация „Отворени изкуства“ представя: Въведение в съвременното изкуство, 2015 образователен курс Пловдив

водещ: Весела Ножарова
4 април, 2015 – Какво представлява съвременното изкуство?
18 април 2015 – В центъра е художникът.
25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство
2 май 2015 – История на българското съвременно изкуство I част.
16 май 2015 – История на българското съвременно изкуство II част.

Lucky – Дом на киното, ул. Гладстоун 1, Пловдив
14 – 17 ч.
вход свободен с предварително записване на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО, 2015

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ПЛОВДИВ е първата сесия на платформата Въведение в съвременното изкуство, 2015. Курсът е за всеки, който иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те г. на 20 в. до днес. Той е насочен към публика, която няма предварителна подготовка по история на изкуство, но обича да прекарва времето си в изложбените зали у нас и по света. За любопитните, които искат да разберат интересни факти, за мислещите, търсещи отговори на важните въпроси на своето съвремие, за тези, за които ежедневният живот не е достатъчен и търсят в образа му магическото поле на изкуството.

Курсът се състои от пет лекции. Първите три си поставят за цел да разяснят какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство”. Освен терминологията, се обръща специално внимание на основните направления в изкуството и начините на изразяване на съвременните художници. В тях ще бъдат представени автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеи и галерии, големите международни изложби, панаирите за изкуство.

Последните две лекции са посветени на историята на българското съвременно изкуство. То ще бъде разгледано хронологично и в рамките на две десетилетия. Първият период от 1984 година до 1994 –та, това е периодът на неконвенционалното изкуство. Последната лекция е посветена на годините от 1995 до 2005 г., годините на постепенното институционализиране и професионализиране на съвременното изкуство в България и включването му в международната художествена сцена.
Весела Ножарова

 

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ПЛОВДИВ, 2015

4 април, 2015

Какво представлява съвременното изкуство?
Въведение в неговата история и еволюция. Как да разпознаваме езика, на който говори – терминология, видове, техники, материали, направления? Как да гледаме и разбираме съвременното изкуство?

18 април 2015

В центъра е художникът.
Историята на изкуството, през произведенията на художниците. Автори, които променят разбиранията за съвременното изкуство. Различни артистични стратегии. Гледаме и коментираме изкуство.

25 април 2015

Посредниците в света на съвременното изкуство
Музеи, биеналета, панаири за изкуство, колекционери. Възходът на куратора. История на съвременната изложба. Ролята на колекционерите на изкуство.

2 май 2015

История на българското съвременно изкуство I част.

Едно бунтарско десетилетие 1984 – 1994 г. – хепънинги, пърформанси, експерименти – неконвенционално изкуство.

16 май 2015

История на българското съвременно изкуство II част.
Хроника на едно шеметно десетилетие 1995– 2005. Раждането на институциите за съвременно изкуство. Българското изкуство на световната сцена. Съвременното изкуство между дигиталния свят и публичната среда.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. В момента работи по доктората си по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11-то Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.

-

Повече информация за тазгодишната платформа можете да намерите тук: http://openarts.info/obrazovatelen-kurs-plovdiv-2015/

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА 
ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България
skype: Оpen.Аrts.Foundation.2, 
www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…