Заповядайте на "Концерт на гостуващи американски вокални  групи" на 12.08.1015г. от 19 часа в Къща "Енчо Пиронков", ул. "Васил Кънчев" № 1 (Стария град). В концерта ще участват три американски вокални групи са под художественото ръководство на емблематичната народна певица Татяна Сърбинска, дългогодишна солистка на ДАНПТ „Пирин” Благоевград, и автор на една от най – известните народни песни „Катерино моме”, която от 24 години обучава американци на български форлклор и прославя неговото богатството и прелест в САЩ. В САЩ Татяна Сърбинска се ползва с голяма популярност, носител е на една от най-престижните награди „Световен музикален вокалист” за 2004 г. и е приета като един от културните посланици на България в САЩ.

Участници в концерта са:

1. Женски вокален ансамбъл - хор и оркестър - за български народни песни „ДИВИ  ЖЕНИ” Бостън, Масачузетц , САЩ, с главен художествен ръководител Татяна Сърбинска.

Ансамбъл „Дивни жени” е основан през 2000 година от Татяна Сърбинска. Всички членове на състава са американци. С голяма любов и умение, американките изпълняват автентичните ни народни песни, сякаш са живели дълги години в родината ни. Известният бостънски вестник „Бостонглоуб” пише за ансамбъла така: ”25 американки с красиви рози на главите, с прекрасни бродирани ризи и с чудни гласове се гмуркат в омаята на песента, която идва от Българския Балкан.” Вокалният ансамбъл изпълнява, както автентични песни от различните краища на България, така и обработени български песни на известни наши композитори като Николай Кауфман, Кирил Стефанов, Петър Льондев и др. Вокалният ансамбъл е известен из цялa Нова Англия–Масачузетц, Мейн, Вермонт, Ню Хемпшир. Изпълнителите са пяли  и на много концерти  по Източния бряг на Америка, а в България са концертирали през 2005 и 2007 година. На събора в Копривщица са участвали през 2005 и 2010 година. 

2. Мъжка вокална група „ЗОРНИЦА” – Бостън, Масачузетц, САЩ -  с главен художествен ръководител Татяна Сърбинска.

Групата е основана от  Татяна Сърбинска през 1992 година в Бостън, по подобие на известната Мацурева мъжка група от Банско. Всички членове на състава са от американски произход.  Девет американски мъже свирят и пеят български народни песни предимно от  Пиринския край,  но в репертоара си имат и песни от Родопите, Шоплука, Тракия, Северна България и Добруджа. Участвали са в много фестивали, и са имали  много концерти в Бостън, Ню Йорк, Кънектикът, цяла Нова Англия и България. На съборите в Копривщица са участвали през 1995, 2000, 2005 и 2010 година. 

3. Вокален Ансамбъл „ОРФЕЯ” – Вашингтон, САЩ. 

Изпълнява традиционна музика предимно от България и Източна Европа. Орфея е основана през 2006г. от Татяна Сърбинска. През 2007 година, Орфея дебютира в „Зала България” – София. Същата година Ансамбълът има концерти в Благоевград - съвместно със ДАНПТ „Пирин”, а също и в Пловдив и Чепеларе. С името на митичния родопски певец от древна Тракия – Орфей, група „Орфея” се изгражда като професионален акапелен вокален ансамбъл, обичан и търсен от американската публика.

Начало: 19:00

Къщата на Енчо Пиронков (Стария град)

ул. Васил Кънчев 1

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…