BG Бъди активен включва България в пан европейски флашмоб, наречен Flashmove, по повод откриването на европейската седмица на физическата активност и спорт MOVE Week. На 13-ти септември в 18.00 българско време в България и в още над 30 европейски държави (17.00 часа централно европейско време) ще се изпълни един и същи лесен танц, в който ще бъдат поканени да участват всички преминаващи граждани. Музиката, на която ще бъде изпълнен танца, е ремикс на Одата на радостта, записан във Франция. Има и примерно видео към танца. Инициативата ще бъде най-големият танцуващ флашмоб в Европа.

С подготвения Flashmove ще се даде старт на най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт MOVE Week , която се провежда в България и още 37 европейски държави от пет години. Целта на MOVE Week е да раздвижи 100 милиона европейци до 2020-та година като им покаже колко лесно и евтино е да бъдем физически активни.

Тази година MOVE Week е от 14-ти до 27-ми септември и ще раздвижи 150 000 българи, от които 50 000 ученика, в над 100 населени места и над 200 училища. Основните акценти на MOVE Week тази година са младите хора и градската среда. От тази година MOVE Week е основен партньор на European Week of Sport (EwOS), организирана от Европейската комисия. 

Според ново проучване, поръчано и разпространено преди няколко дни от BG Бъди активен/ISCA липсата на достатъчна физическа активност се определя като европейската „бомба със закъснител”. Проучването, проведено във европейските държави, включително България, показва, че обездвижеността причинява смъртта на над половин милион европейци годишно. Положението при младите е критично – всеки четирима от пет са обездвижени, при възрастните това е 1 на всеки 4-ма. Обездвижеността се превръща в по-сериозен рисков фактор от тютюнопушенето. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак. България е на последно място в Европа, като само 22% от българите са физически активни. 

Пловдив – организатори сдружение „БГ Бъди активен“

- място: пл. Римски стадион (Джумая)

- участници: The Center, Арт център Алехандро, танцово студио Милениум, танцово студио Самодиви от гр. Перущица, GetOut, танцово студио SalsadeCuba, DS Mariposa, RoyceDance Studio, WOW Sport, Клуб по акробатичен рокендрол Magic, Риуорд Гейтуей ООД, ОУ "Гео Милев" (ученици и учители)

- очакван брой танцьори: около 200

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…