Премиера на новата концертна програма на Мира Кацарова ще се състои в Bee Bop Café. Проектът Desafinado LIVE е посветен на бразилската музика и ще срещне публиката с някои от най-красивите боса нова композиции, а пловдивската публика ще може да му се наслади на 16 април, от 21:00 часа

В програмата място намират известни теми, както от класически, така и от по-модерни бразилски композитори. В Desafinado LIVE звучи музиката на Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен,  Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс – претворена по нов начин и с различно звучене. По-голямата част от новите аранжименти са дело на Мирослав Турийски, който допълва по брилянтен начин личния прочит на Мира в песните, възпяващи онази saudade, която повечето бразилци са изпитвали и едновременно с която хората от далечния юг намират смисъл да се радват на живота всеки миг.

На сцената в Bee Bop Café с Мира ще бъде любимото й трио, с което тя работи винаги – Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). В музикалното пътешествие до Бразилия  участие ще вземат и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари), Младен Димитров (перкусии и програминг) и талантливият Павел Терзийски (вокал).

Desafinado е музикален термин за нота извън лада, която звучи фалшиво, необичайно. Това е и философията на едноименното предаване по Джаз ФМ радио, в което Мира Кацарова вече 15 години среща слушателите с онези музиканти и артисти, които са инакомислещи и различни, с бразилските ритми и интонации в съвременния джаз, с автентичните настроения на боса нова и самба и на цялата традиционна бразилска музика, повлияла силно на съвременната музика изобщо.

Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - Desafinado и Bim Bom, интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма Черния Орфей, който става световноизвестен. Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци.

В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.

През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.

Desafinado LIVE е като рецепта за щастие, която ще ни позволи да виждаме живота винаги откъм светлата му страна. 16 април, 21:00 часа, Bee Bop Café…

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…