Най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE (Сега се движим) стартира в България за трета поредна година. Кампанията е с продължителност 12 месеца и обхваща периода от края на август 2014 до края на юли 2015. Философията на кампанията е да накара хората да се движат – независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности. В България движението NowWeMove вече има официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национална спортна академия.

Основното събитие на кампанията NowWeMOVE е MOVE Week - "Седмицата на физическата активност и спорт". Тази година MOVE Week в цяла Европа, включително и България, обхваща периода 29 септември - 5 октомври. В България ще се проведат събития в над 60 града, в които ще се включат над 70 000 души. Предвиждат се работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, флаш моб в повечето градове на страната, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, уроци по паркур, планинско колоездене, слаклайн. На европейско ниво седмицата на движението MOVE Week ще обхване 33 държави, 750 града, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а. Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България. През миналата година в движението се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града.

Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи и на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години. 

Европейските здравни организации единодушно обобщават няколко факта:
•    През 21-ви век физическата неактивност се счита за болест
•    Липсата на физическа активност е по-голяма опасност за здравето от тютюнопушенето
•    Физическата неактивност е четвъртият рисков фактор за смъртта
•    3.2 милиона хора в света умират от липса на физическа активност
•    Един от трима възрастни не са активни достатъчно
•    Липса на физическа активност води до инфаркт, диабет, рак
•    1/3 от случаите на Алцхаймер са предотвратими с физически упражнения, спиране на пушенето и трениране на мозъка с образование и запомняне


Едногодишната кампания NowWeMOVE в България е със слоуган „Да раздвижим България”. В началото на 2015-та година, са планирани обучения на учители по физическо възпитание в  25 града.

Въвеждането и осъществяването на кампанията ще координира българската неправителствена организация „BG Бъди активен”. За координирането и осъществяването на проекта организацията получи подкрепа от Coca Cola Foundation, Атланта, САЩ.

Координатор на MOVE Week за цяла Европа е българката Ласка Ненова, която координира и дейностите в България от името на „BG Бъди активен” заедно с партньорите Асоциация за развитие на българския спорт, Варненски младежки фестивал и други организации в страната.
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…