Вижте първата им генерална репетиция (ГАЛЕРИЯ)

Първа предгенерална репетиция с осветление, костюми, музика и технически персонал на Балетната гала на новосъздадения балет към Опера Пловдив се състоя днес на сцената на Градски дом на културата „Борис Христов“.

Гала спектакълът е посветен на международния ден на балета, който се отбелязва на 29 април. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО. Делегатите избират рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща” на балета в днешния му вид.

Пловдив ще отбележи Международния ден на балета с новосъздадена интернационална трупа към Опера Пловдив и то ден по-рано.  На 28 април (събота) със спектакъла „Международна балетна гала“ от 19 часа с най-доброто от балетната класика - Чайковски, Минкус, Адам и други. Със събитието Опера Пловдив официално ще представи новата си балетна трупа с танцьори от Испания, Великобритания, Италия, Естония, Гърция и Унгария. Гост-солисти са Томас Блок (Полша) и Саяка Уакита (Япония).

Томас Блок е бил солист на Сръбския национален балет и Националния балет на Армения. В момента е танцьор на свободна практика и преподавател в Германия.

Саяка Уакита е солист на Балета в Дортмунд. Преди него е била солистка в Националния балет в Армения, Балета на Астана, Якутския национален балет на Русия.

Хореографи на спектакъла: Боряна Сечанова и Йордан Кръстев.

„Подбрали сме неща подходящи за всеки един от новите артисти. Освен откъси от първо действие на „Жизел“, ще видите един и един много класически гран па-де-катр, който решихме да го покажем на четири от новите балерини. Със тях работи Йордан. Също така, специално за Галата, откъс от „Копелия“ – мазурка, с която откриваме.“, разказа за Капана.бг хореографът Боряна Сечанова.

Във втората част на Балетната гала трупата е подготвила да представи съвременна хореография. В момента привилегия на всички балетни артисти е това, че освен класическата техника, те много добре владеят и съвременните танцови техники. Почти във всички балетни театри по света се танцуват както класически, така и модерен балет, коментира Сечанова.

Спектакълът ще завърши с един откъс от „Пепеляшка“, като един поздрав – анонс за следващата премиера, с която ще се открие следващия сезон на Пловдивската опера.

Само половината от новите артисти от чужбина, които ще танцуват на пловдивска сцена през 2018-а и 2019-а година, ще излязат на сцената с българските си колеги в навечерието на професионалния си празник. Това са хората от Европейския съюз и те много лесно могат да започнат работа в България. Останалите 9, които се очакват са от цял свят. Сред тях има от Еквадор, Корея, Аржентина, Австралия.

Наистина се получава една много красива многоезична трупа, радва се Боряна. Разбира се, че в танца няма езикови бариери, признава тя и споделя, че по между си балерините и балетистите си общуват на английски най-вече. Новодошлите вече знаят някои български думи.

„Що се отнася до работата им с педагозите и хореографиите, наистина няма проблем. Има един универсален език, който се опазва в танца, всички движения са на френски,“ разказва хореографът. И споделя радостта си, че за по-малко от два месеца, от както тя работи с тях, те са направили една премиера, един нов балетен спектакъл, почти всички влязоха за една седмица в мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ и сега това е трети спектакъл, по който работят.

„Специално балетна гала се прави много трудно. Прави се от много сплотен колектив. Ттова са повече солистични неща, а те всички са много млади, повечето са току що завършили. Те са между 19 и 21-годишна възраст. Дори има двама, които още не са завършили. Те се прибраха през март да си изкарат изпитите и сега пак дойдоха,“ споделя Боряна за живота на младата пловдивска трупа.

Сечанова изрази надежда пловдивската публика да покаже своята толерантност в началото и да даде шанс за развитие на тези прекрасни млади танцьори. Те самите вече са влюбени в Пловдив, чувстват се отлично тук и родителите им идват често, за да ги гледат. Очаква ги един наситен летен период, през който ще стъпят и на древната сцена на Античния театър.   

Как балетът на Пловдив стана интернационален и кои са новите лица на сцената четете в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…