Първо изпълнение в Пловдив на вокалния цикъл „Зимен път” от Шуберт ще зарадва меломаните на 27 октомври в камерната зала на Дом на културата. Концертът е част от поредицата Опера Бутик на Държавна опера Пловдив.

Творбата на Шуберт е изпълнявана изключително рядко в България, затова концертът ще е от изключителен интерес за познавачите на немския романтизъм.
Предизвикателството е поето от баритона Михаил Пулиев, солист на Пловдивска опера. Акомпаниментът е на пианиста проф. Тодор Петров, който е преподавател в консерваторията в Тунис и пристига в Пловдив специално за музикалното събитие.

„Зимен път” е втория вокален цикъл на Шуберт след „Хубавата мелничарка” като и двата са по стихосбирки на негов съвременник, поета Вилхелм Мюлер . Произведението е съставено по 24 стихотворения и музикалната му палитрата е доста по-богата от предния цикъл. Числото 24 се появява за първи път. След Шуберт по 24 Прелюдии пишат Шопен, Рахманинов, Шостакович и др.

Баритонът Михаил Пулиев завършва майсторски клас по ораториално и камерно пеене при проф. Лоре Фишер в Германия. Усъвършенства вокалното си майсторство при Борис Христов. Професионалната му кариера е свързана със Софийска опера (1984-1986), Оперния театър в Берн, Швейцария, Кралската опера на Валония – Лиеж, Белгия (1987-1990),  Пловдивска опера (1994-1996), Кралската опера в Брюксел.  От 1998г. е солист на Държавна опера – Пловдив. Гастролирал е в много европейски страни, Китай, Южна и Северна Корея. Има записи в БНР и БНТ, в Швейцария, Южна Корея, Белгия и Македония.
Пианистът Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица фестивали с оркестри като : „Камерата Балтика”. Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. През 2002 г. е свирил оригиналните версии на концертите на Шопен под диригентството на Нелло Санти с камерния оркестър на Сан Карло. Занимава се с издирване на неизпълнявани творби и възстановява ръкопис на два концерта от Цезар Франк. През октомври 2004 участва като солист на оркестъра на Арена ди Верона на Биеналето във Венеция. През март 2006 г. изпьлнява в девет поредни вечери всички концерти за пиано от Моцарт като солист и диригент с оркестьр Пьрво студио –Плевен в Стреза и Варезе-Италия.

Билети за поредицата Опера Бутик се продават на касата на Концертна зала.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…