Диан Чобанов поема Операта в Пловдив. Маестрото, който до момента бе музикален директор на културната институция ще е временно на длъжността на изпълнителния дир. доц. Нина Найденова до провеждане на конкурс.

 

Кой е той?

 

Маестро Диан Чобанов е Музикален директор на Държавна опера Пловдив от сезон 2013/2014г. Възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, завършва магистърска степен в Националната музикална академия в София и в Университета за Изкуства и музика във Виена в класа на проф. Урош Лайовиц. През 2021 г. е удостоен с научното звание Доктор в областта на изкуството, съобщава classicfm.bg. Личността на диригента е повлияна от сър Колин Дейвис (Дрезден), Фабио Луизи (Виена) и Иван Фишър (Будапеща).За сезон 2020/21 Чобанов е главен гост-диригент в сръбския Народен театър в Белград и Нови Сад, където продължава ангажиментите си.

 

От 2009 г. Маестро Чобанов е главен диригент на балета на Хърватската национална опера в Загреб. Бил е и главен диригент на Хърватския камерен оркестър (2012 – 2014).

 

Диан Чобанов е първи диригент на Софийската филхармония (2004 – 2010) и главен диригент на Държавна опера – Стара Загора (2007 – 2012.

 

Диан Чобанов е дирижирал Симфоничния радио оркестър на Виена, Оркестър на „Арена ди Верона”, Пражкия радиооркестър, Будапещенски фестивален оркестър; Дохнани оркестър Будапеща, Филхармонията в Баден-Баден; Симфоничния оркестър на БНР, Национална опера и балет, София; RTS – Белград, Операта в Белград, Ансамбъл “Cantus” в Загреб, Камерен оркестър B-A-C-H Екатеринбург, Филхармония „Олтения“, Крайова; Брашовската филхармония, Македонската опера и балет и Македонска филхармония, Скопие; Филхармоничните оркестри на Калабрия, Палермо и Бари, Опера в Астана, Казахстан, Албанската национална опера, Симфоничния оркестър Куритиба в Бразилия и много други.

 

Маестро Чобанов е заставал на диригентския подиум на престижни музикални фестивали в Австрия, Германия, Израел, Хърватия, Русия и Италия. През 2021г. маестро Диан Чобанов дирижира в Белград – оперна гала с участието на Пласидо Доминго.

 

От 2012 г. Чобанов е постоянен гост-професор в East China Normal, Университет Шанхай, Китай. Води майсторски класове по дирижиране в Колумбийския университет (САЩ) през 2010 г. и в Консерваторията Густав Малер, Виена през 2012 г. Бил е член в журито на международни диригентски конкурси Загреб 2015, Будапеща 2018, Казахстан 2019 и Белано, Италия 2021.

 

Маестро Чобанов е носител на международни награди – Втора и специална награда на Международен конкурс на диригенти Загреб през 2003 г.; Специална награда на австро-унгарския конкурс за диригенти в Будапеща 1998 г; Награда „Пловдив” 2014 – най-престижната награда в областта на културата в родния си град.

 

Снимка: Опера Пловдив

1 comment

  • Comment Link Andeas12 Andeas12 Май 18, 2024

    Здравейте, за всички ваши кредитни нужди между физически лица сигурно, бързо и ефективно с лихва от 2,5% за суми от 2000 лв. до 700 000 лв.
    Свържете се с нас:

    [email protected]
    [email protected]

    УИВЪР ПАТРИСИЯ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…