На 25 февруари Опера Пловдив ще зарадва почитателите на симфоничната музика с концерт „Шедьоври на симфонизма” под диригентството на изтъкнатия гост Павел Балев и солиста Ясуши Ядеуе, концертмайстор на Филхармонията в Баден-Баден. В програмата са включени Бетовен – Концерт  за цигулка ре мажор и Брукнер – Симфония N0  4. 

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия. Дебютира като диригент на 18 години, през 1995 сe дипломирa в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1993 г. получавa наградата на Българското национално радио "Млад музикант на годината" и прави записи за БНР и БНТ. През 1995–1998 специализира във Ваймар, Германия. От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа наградана Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003). 

Павел Балев ръководи Камерната опера в Дрезден, работи като първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999– 2002) и Хале (2002–2008), от 2007 г. е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международнаталятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, наповече от 40 оркестри в Германия. През 2010 г. ръководи оперния фестивал в Аванш, Швейцария. През 2012 г. дебютира в Операта в Цюрих с "Лучияди Ламермур", откъдето всяка година получава нови покани за продукции до 2017 г. Работи в постоянно сътрудничество със СО на Датското радио; Националния академичен СО на Санкт Петербург; Националната опера и оркестър на Монпелие; Словашката филхармония; СО на Баварското радио; Държавната капела във Ваймар; Оркестъра на град Кан, Франция; Оркестъра на Палма де Майорка; Северохоландската филхармония в Гронинген; "Музикколегиум" Винтертур, Швейцария. Гостува многократно на оркестри в САЩ, сред които са симфоничните оркестри на Лъбок, Спокейн, Юджийн. През сезона 2015/2016 Павел Балев дирижира отново в Копенхаген, Цюрих, Мюнхен, Гронинген, както и на много други места в Европа. През сезон 2016/2017 е поканен да дебютира във Виенската държавна опера и ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур. 

Сред солистите, с които Павел Балев изнася концерти, са Ане-Софи Мутер, Едита Груберова, Томас Хампсън, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала, Ана Нетребко. Рециталите на Красимира Стоянова "Славянски оперни арии" и "Арии от Верди" под музикалното ръководство на Павел Балев получават "Международната награда за класическа музика 2012" - ежегодната награда на германската музикална критика, както и Наградата на германската музикална критика за 2014 г. Диригентът има реализирани записи с EBS, "Genuin" и "Bella Musica" и "Orfeo" с филхармония Вюртемберг, с камерен оркестър Хайлброн, Филхармония Баден-Баден и Мюнхен Радио оркестър.

От 2015та година Павел Балев е професор по дирижиране във висшето училище по музика в Манхайм, а през декември миналата година представи Дания заедно с Датския Национален Оркестър на Европейския Коледен  Концерт на Еврорадио. 

През сезон 2016/2017 Павел Балев е поканен да дебютира във Виенската държавна опера през декември, където ще представи „Любовен еликсир“ на Доницети.  Ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур.

Билети за концертът „Шедьоври на симфонизма” с диригент Павел Балев се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…