За първи път се предвижда национален и международен Livestream по модел на Берлинска филхармония

Имаме удоволствието да ви представим един нов концептуален културен проект за България, целящ да постигне един своеобразен ренесанс на класическата музика, обогатяващ трайно културната среда в страната. Проектът, носещ името „Свобода в класиката“ цели утвърждаване на националното самочувствие и духовното развитие на Човека и българското общество, създаването на възможността изключителни музиканти да работят за обогатяване на българския културен ландшафт и лобирането на международно ниво по отношение на имиджа на България като дестинация за култура, изкуство и музика. Проектът се реализира на територията на гр. Пловдив, с оглед кампанията на града за Европейска културна столица 2019 г. 

Ядрото на проекта „Свобода в класиката“ е  GENESIS ORCHESTRA - център на концептуалния културен проект с главен диригент Йордан Камджалов. Той обединява доказани български изпълнители от десетки точки по света. В сърцевината на проекта стои богатият опит, който Йордан Камджалов е придобил в работата си зад граница и който с много желание пренася у нас. Едва 35-годишен, той е дирижирал водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и други места по цял свят. Избран е от Лондонска Филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, а в Германия, където живее, получава редица признания. В България, диригентът създава фондация за подпомагане на млади български творци, която вече е подкрепила не малко български деца по пътя на таланта им. 

Между България и света – така може да бъде обобщен накратко както творческият път на диригента Камждалов, така и концепцията на проекта Genesis Orchestra, който е в основата на идеята „Свобода в класиката“. Проектът включва реализиране на концерт в зала „Колодрума“ на едно уникално произведение, Реквием на Моцарт, което ще бъде представено като история именно от Йордан Камджалов – едно уникално представление, което няма да се повтори. Събитието ще се състои на 26 март 2017 г. пред публика на живо от 2500 човека. Проектът е иновативен и с това, че за първи път се предвижда национален и международен Livestream по модел на Берлинска филхармония за постигане безпрецедентен, за която и да било институция или културна инициатива в страната, обхват и популярност, с цел максимален образователен, културен и социален ефект върху обществото. 

Не на последно място, проектът прегръща и социално отговорни каузи, като в партньорство с организации в подкрепа на уязвими групи, планира да организира безвъзмездно възможността за хора с увреждания, възрастни, деца без родителска грижи, да бъдат публика на концерта чрез метода лайвстрийм. В допълнение към социалния ангажимент на проекта, нашата организация си партнира с Кристина Костова и използва създадения от нея шрифт, специално предназначен за хора с дислексия.

В деня преди големия концерт на GENESIS ORCHESTRA, публиката ще има възможността да бъде свидетел на още едно уникално за България събитие, по модел на най-престижните световни музикални институции, а именно „предконцертен диалог“, по време на който ще се повдигне завесата на предстоящия концерт, чрез разговор със солистите и диригента върху произведенията, техните композитори, предизвикателствата и поставените цели. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…