„С постановката на  „Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време“, споделя режисьорът Вера Петрова

Опера Пловдив и Софийската опера и балет обединяват усилия, за да представят една внушителна по мащаб и художествени качества продукция на „Евгений Онегин”. Премиерата на  операта в Пловдив е на 8 април от 19 часа на сцената в Дом на културата „Борис Христов”.  Диригент на спектакъла е Лучано Ди Мартино, а режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет. 

Музиката на Чайковски в „Евгений Онегин“ отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност. Някои от сцените в операта бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина — писмото на Татяна. Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература . 

 Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си емоционален характер. Тя споделя: „С постановката на  „Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги  настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен , аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат.  Ключов момент  в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво.”

В Опера Пловдив вече пристигнаха три камиона, превозващи огромни механизирани декори, десетки мебели, над 300 костюма от периода и близо 100 перуки за една от най-внушителните продукции на пловдивска сцена.  Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив репетират непрестанно с режисьора Вера Петрова повече от два месеца за премиерата на музикалния шедьовър от Чайковски. Ролите в Пловдив са поверени на  Евгения Ралчева, Вера Гиргинова, Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Елена Чавдарова - Иса, Емил Павлов, Божидар Василев, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Живко Пейчев.

Билети за „Евгений Онегин” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…