В Балабановата къща ще се изявят двама блестящи млади певци – мецосопраното Салина Александрова и басът Божидар Божкилов.

Красимира Стоянова пожъна триумф в Ню Йорк

Последните новини около световноизвестното сопрано Красимира Стоянова както винаги донесоха радост и гордост за България – тя пожъна триумф с превъплъщението си в „Аида” на Верди в „Метрополитън опера” – Ню Йорк, а критиката я оцени като най-добрата Аида, представяна от години в МЕТ!

Прочутата певица, камерзенгерин Красимира Стоянова е една от избраниците на съвремието, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид, Оперния театър – Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Операта на Бастилията – Париж, Операта във Франкфурт и много други. Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти. 

През 2011 г. Красимира Стоянова участва в „Дни на музиката в Балабановата къща” в партньорство с изтъкнатия пианист Божидар Ноев с рецитал, превърнал се в незабравим празник за публиката, – едно от събитията, които закономерно донесоха на фестивала наградата на Българското национално радио „Музикален проект на годината”!

От 2017 г. именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничество с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти в елитния форум, за които тя ще подбира и подготвя талантливи млади певци. Първите избраници в концертната серия са Салина Александрова – мецосопран, и Божидар Божкилов – бас.

Салина Александрова завършва Университета за музика и сценично изкуство (MDW) във Виена. Именно в австрийската столица се запознава и работи с примата Красимира Стоянова. През 2014 г. участва във Великденския музикален фестивал в Баден-Баден в постановката на „Манон Леско” с Берлинския филхармоничен оркестър, под ръководството на Сър Саймън Ратъл и Сър Ричард Еър. А през 2015 и 2016 г. е включена в продукцията на Анна Нетребко „Снежната кралица” в двореца „Естерхази”, Австрия. Концертира активно със световноизвестния „Orquesta de Guitarras de Barcelona”, под ръководството на основоположника му Сержи Висенте. 

Божидар Божкилов на 19-годишна възраст дебютира в „Севилският бръснар” от Джовани Паизиело, като Дон Базилио и Нотариуса, на оперните сцени в Л`Акуила и Сулмона, Италия. И това е само началото на успешните му дебюти в „Травиата” и „Мадам Бътерфлай” във Флоренция и други градове на Тоскана; „Джани Скики” в Националната опера на Лотарингия в Нанси; „Евгений Онегин” в Софийската опера и балет и др. Носител е на множество престижни награди от международните певчески конкурси „Мария Каниля” – Сулмона; O.M.E.G.A – Флоренция; „Измаеле Волтолини” – Бусколдо, Мантуа; „Йоле де Мария” – Сицилия; „Cantando l`opera” – Неапол; „Спацио музика” – Орвието /Италия/; „Люба Велич” – Виена /Австрия/, „Николай Римски –  Корсаков” /Русия/ и др.

Клавирният съпровод на двамата певци, отново със съдействието на Красимира Стоянова, е поверен на българската пианистка Вяра Шуперлиева – преподавател във вокалния факултет на Университета „Моцартеум” в Залцбург, Австрия.

Събитието ще се състои на 3-ти юни. Билети в мрежата на Ивентим.бг - http://www.eventim.bg/bg/bileti/krasimira-stonova-predstav-plovdiv-balabanova-ka-961520/performance.html, в Билетен център пред Общината и в „Мюзик център” на ул. „Отец Паисий” 3.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…