Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди на своята традицонна декемврийска изложба в зала “2019” на ул. “Гладстон”32

Лично кметът на Община Пловдив Здравко Димитров връчи наградите и поздрави членовете на Дружеството за изложбата, в която със свои творби участват общо 84-ма живописци, графици, скулптори и автори в сферата на N-формите.

 

Лидия Симеонова е определена за тазгодишна носителка на наградата за “Живопис”, като останалите номинира в категорията са Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски. В раздел “Графика” е отличена Антония Маринова - Crazy сред номинираните си колеги Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.

 

Носител на наградата за “Скулптура” е Живко Спасов, а останалите номинирани са Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев. Наградата за млад автори отиде при Мирослав Арабаджиев, като номинирани едновременно с него са Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова.

 

Очакваната с най-голямо вълнение Награда на Кмета беше връчена на Вълчан Петров, който е и първият ѝ носител през 2016 г. Номинирани за този приз, който се дава за 7-ма година, са Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.

 

Председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева припомни регламента на наградите, според който техните носители не трябва да са отличавани през последните 5 години.

 

Освен председателят на Дружеството в състава на петчленното жури влизат още живописецът Нели Ценова, скулпторът Милена Бочукова, графикът Ивайло Григоров и представителят на общинския отдел “Култура, археология и културно наследство” Десислава Христозова.

 

“В трудния си ден на страх, пандемия и кризи изложбите на ДПХ представляват един оазис, в който ценителите на изкуството търсят опора, баланс, духовно извисяване”, подчерта при откриването Снежана Фурнаджиева.

 

Кметът Здравко Димитров се обърна към творците с думите:

 

“Поздравявам ви за постиженията, които виждам тук, и ви уверявам, че в което и кътче в България и извън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, винаги в отговор чуваме: “Имате прекрасни художници”. И ние много се гордеем. Макар че годините са трудни и дори за съжаление ни е трудно да общуваме, вие продължавате да творите. Аз ви пожелавам още

 

много творчески успехи, здраве за вас и вашите семейства и да се виждаме по-често през следващата година”.

 

Изложбата може да се види до 31 декември. Входът е свободен.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…