Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ излиза на пловдивска сцена с премиера на 25 юли в Летен театър „Бунарджика“. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев.

„Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед върху катастрофалния стремеж на хората от средната класа в Англия винаги да изглеждат мили, любезни и възпитани. Авторът е Стивън Мофат – награждаван писател, който стои зад легендарните британски сериали „Шерлок“ (Sherlock) и „Доктор Кой“.

 

Именно проблемът с прекалено добрите маниери стои в основата на сюжета. Британското възпитание запознава Питър (Владимир Зомбори) и Деби Линдел (Анелия Луцинова) с екстравагантната и похотлива вдовица Елза Жан Краковски (Мария Сапунджиева). Тяхното „приятелство” започва на палубата на круизен кораб и продължава в социалните мрежи.

Отношенията им са като по вода (от разстояние), докато един ден Елза не се самопоканва в дома им за седмица. Твърде късно, твърде необратимо, двамата научават страшна истина за нея. Предстои им едно гостуване, което ще ги качи на влакчето на ужасите!

 

Но как да откажат и да защитят всичко, което обичат, от тази опасност, без да изглеждат леко невъзпитани…

 

Сценарият на комедията е вдъхновен от истинска история, която реалният Питър (върху чийто образ е изграден главният герой) разказва на Стивън Мофат. Той и съпругата му отишли на почивка, там се запознали с един човек, разменили си имейли, а след това той заплашително поискал да се нанесе при тях. В последствие разбрали и неща за него, които предпочитали да не знаят.

 

„Когато моят приятел ми разказа всичко това, то просто звучеше като пиеса. Попитах го дали мога да взема тази история и да я пренапиша така, че да върви още по-катастрофално, отколкото в реалния живот?“, разказва Мофат.

 

Отговорът бил „да“ при две условия – Питър да присъства на премиерата и авторът да не сменя името му в сценария.

 

БИЛЕТИ:

 

Eventim: https://bit.ly/3N3XHLb

Grabo: https://bit.ly/43kgKGD

 

Английската критика за „Премахни от приятели“:

 

„Убийствена комедия, за която да умреш.“ – WhatsOnStage

„Забавна без усилие.“ – Telegraph

„Забавна мрачна комедия на добрите обноски.“ – The Stage

„Неудобно фантастична пиеса от изящно смущение.“ – Guardian

„Удря в смешната кост за добре дошли.“ – The Times

„Всеки втори или трети ред от тази фарсова съвременна комедия на добрите обноски предизвиква бурен смях.“ – Chortle

 

Участват: Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Катя Иванова, Деян Ангелов

Автор: Стивън Мофат

Режисьор: Валентин Ганев

Преводач: Николай Ангелов

Сценограф: Красимир Вълканов

Звукова среда: Слав Бистрев

Продуцент: Artvent

Как да „премахнеш” някого от този приятелски списък?!

142 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…