Театър 199 „Валентин Стойчев” представя в Пловдив премиерата на най-новото заглавие от театралния си афиш „Чест“ от Джоана Мъри-Смит. Спектакълът ще се играе на 18 март 2024г.,от 19.00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Участват Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска. Билетите са вече в продажба на касата на „Маск Арт “ в Дома на културата и в мрежата на Грабо. Цените са 25, 22, 20 лв.

 

„Чест“ е безпощадно честна пиеса, написана с остро перо, с хумор и изящество. Тя деликатно и смело изследва изпитанията, през които човек преминава за да открие най-дълбокото значение на думата обич. Какво се случва, когато споделените ценности и отговорности в един напълно хармоничен брак внезапно избледнеят?

 

Онър и Джордж са женени от 32 години. И двамата са признати автори, макар поезията в живота на Онър да е отстъпила място на отдадеността й на съпруга и майка. Но когато се появява възможността един живот да се обнови, за сметка на щастието и сигурността на другите в семейството, сякаш целият свят се преобръща.

 

Ивайло Христов поставя пиесата във високо темпо. На сцената, изградена пестеливо и ефектно, четиримата чудесни актьори играят „на сто“. Събитията преливат едно в друго и се изострят безмилостно. Докато не се стигне до финала, може би малко задъхан, но много лиричен.

Пиесата се поставя за първи път на българска сцена. Преводът е на Златна Костова, режисура – Ивайло Христов, сценография и костюми – Марина Янева, фотограф – Симон Варсано.

 

Родената през 1962 г. в Мелбърн Джоана Мъри-Смит е сред най-популярните драматурзи на Австралия. След като написва няколко не съвсем успешни текста, през 1995 г. Мъри-Смит пътува за кратко до САЩ. „Спомням си как един ден се разхождах без пукната пара из Ню Йорк. На шега си помислих дали някога ще видя името си в светлините на Бродуей. Скоро след това написах „Чест“. Две години по-късно тя бе поставена в театър на този булевард.“ Днес нейни пиеси се играят по целия свят на повече от двадесет езика. Влизат в репертоарите на театри в Пърт, Претория, Париж, Рио де Жанейро, Лондон, Ню Йорк. Сред близо 30-те й заглавия за сцена, по-известни са пиесите „Бомби“, „Женски род“, „Берлин“. Тя пише четири романа, филмови сценарии и няколко либрета. Носител е на редица престижни награди в Австралия и чужбина. Женена, с три деца, Мъри-Смит е почетен професор по литература на Мелбърнския университет и е една от публичните фигури с най-силен (често пъти скандален) глас в страната.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…