За театралната публика, за всички, които обичат спектаклите под режисурата на Мариус Куркински ви предлагаме да посетите на 18 април (събота) от 19 часа в ДК "Борис Христов" спектакъла "Лодка в гората". 

Автор: Николай Хайтов
Режисьор: Мариус Куркински
Участват: Симеон Бончев, Антоний Аргиров, Александър Димов, Владимир Зомбори, Луиза Григорова, Владимир Димитров, Александър Кадиев, Александър Димов

Цени на билетите: 12,14, 16 и 18 лв.
Билети в  билетен център Пловдив (пред Общината).

„Ако трябва да напиша няколко „божи заповеди“ към писателя, бих ги съставил така:

Първа заповед: Обичай хората въпреки техните грехове и се опитвай да откриеш в тях неповторимото, красивото, човечното, чудесното. Ако не го откриеш - измисли го!

Втора заповед: Вярвай в оправянето на света, въпреки всички „доказателства“ на историята в обратното.

Трета заповед: Бъди наивен и вярвай на човека, а не на очите си, ако виденото с очите те кара да отвръщаш лицето си от него.

Четвърта заповед: Бъди верен на себе си и на истината, в която вярваш. Не блудствувай и не пиши за неща, които не лежат на сърцето ти, и не забравяй, че изкуството, за разлика от жената, се оплодява само от сърдечната любов. Така че допирай се до темата само когато я обичаш.

Пета заповед: Не се възгордявай.

Шеста заповед: Не избягвай страданието, защото през страданието минават всичките пътища на творчеството.“  — Николай Хайтов

 

КОМЕНТАР НА МЕДИИТЕ: „Когато Мариус Куркински поставя текстове на Николай Хайтов, винаги му се получава. Така бе с моноспектакъла "Сътресение", така е и с триптиха "Лодка в гората" ("Пътеки", "Лодка в гората", "Кучета"). 

Има нещо, което свързва актьора режисьор с покойния писател. Невидимо е, но се усеща. Може би мъка някаква по обруления българин - не по тариката, от когото спасение няма, а по онзи, обикновения, който може да работи и без пари, защото така му харесва. И по другия, който се осмелява "да излезе от окопа ", "да ритне паницата" и да си излее душата...

Най-младите актьори от трупата влизат в ролите на Хайтовите селяци. Мариус явно дълго е обяснявал времената и нравите на 60-те години от ХХ век. Едни са го разбрали и се справят (при Александър Кадиев емоцията е най-силна), други - не съвсем, но се стараят. Ала силата е в текста, който те хваща за гърлото и не те пуска дори когато двата часа са се изтърколили.

Трогателно е Куркински да напише писмо до майка си в програмата за спектакъла. И да го подпише с рожденото си име: Ивайло. Не за друго, а защото още се чувства виновен, че когато тя умира, той е на сцената. Със "Сътресение". А до писмото са "заповедите" на Хайтов. Една от тях гласи: "Вярвай в оправянето на света, въпреки всички "доказателства" на историята в обратното." Как тогава да не те развълнува "Лодка в гората".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…