Започнаха репетициите на новия спектакъл  Държавен куклен театър-Пловдив „Децата на Хамелн” - международен проект, постановка на руския режисьор Сергей Столяров. Премиерата ще бъде на 2 септември. През юли и август Кукленият театър пулсира в напрежението от средновековната приказка в Хамелн.

„Децата на Хамелн” е спектакъл по стара немска легенда.  Режисьор-постановчик е Сергей Столяров, Санкт Петербург, Русия. Сценография и кукли – Александър Алексеев, Русия. Участват актьорите:  Живко Джуранов, Румен Караманов, Димитър Николов, Панайот Добрев, Мария Димитрова, Наталия Василева, Соня Ботева, Ивелина Колева.

„Децата на Хамелн” ще е едно различно и предизвикващо представление, в което ще участва и публиката. Само трябва да избере ролята си и да я изиграе заедно с актьорите!  

ПРИКАЗКАТА 

Богат и славен бил град Хамелн, преливал от изобилие, хората му били много щастливи, живеели охолно, доволни и безгрижни и имали много деца. Но, няма вечно щастие - един ден над града надвиснала неочаквана беда – запасите по избите започнали да изчезват. Плъхове нападнали и унищожили всичко без да оставят ни едно зрънце ръж и пшеница. Настъпил глад и хората се озлобили, спрели да общуват  помежду си. Една сутрин в града се появил странен чужденец, който обещал пред гражданите и управниците, че ще избави града от гризачите. Той поставил своите условия, а хората ги приели. 

Тогава „ловецът на плъхове” извадил своята флейта и вълшебна мелодия се понесла над града. Омагьосани от музиката, плъховетете последвали мелодията до дълбоките води на река Везер, където се издавили. 

Всички били щастливи, но и алчни и неблагодарни, защото, когато свирачът се върнал, за да получи обещаната награда, срещнал лъжата и наглостта на жителите и управниците на Хамелн. „Спасителят – ловец” бил изгонен, а хората си устроили пищни тържества, толкова шумни и весели, че никой не чул музиката на вълшебната флейта, забавляващите се, омаяни от нейния глас, не забелязали как децата им като омагьосани излизат, хванати за ръце, извън стените на крепостта. А на сутринта, когато възрастните изтрезнели от празника и се огледали - видели празните къщи, тихите улици и разбрали, че децата им ги няма... 

Това е средновековната легенда за немския град Хамелн. Никой не знае дали е истина или не, но и никой друг град по света не припознава трагичната история за изчезването на децата през XIII век като своя. Засега. 

Тази народна приказка за честта и силата на обещанието, за мощта на дадената дума, алчността и отмъщението, оживява в Куклен театър-Пловдив, за да обърне внимание върху вечните теми – ценим ли чувствата и радостите си, докато преследваме мечтите си, колко са големи всъщност тези наши мечти!? Умеем ли да се радваме, вместо да завиждаме, грижим ли се за душите си или всичко свеждаме до договорни клаузи, можем ли да обичаме и да уважаваме чуждото мнение, да го приемаме... Какъв е примерът, който даваме на тези, които ще наследят земята от нас?! 

ПОСТАНОВКАТА 

Режисьорът Сергей Столяров и художникът Александър Алексеев създават своята версия на световноизвестната история заедно с актьорите на Пловдивския Куклен театър. Ателиетата в театъра вече майсторят кукли, творят декора, и ... стотици чувалчета, пълни със „зърно”, които ще се превърнат в малки дечица, вече населяват салона и сцената. 

Постановката се занимава с вечните теми!  В крайна сметка всичко в нашия живот се случва, ако го пожелаем и както го пожелаем. И то е резултат от нашия избор – добър или лош, той е посочен от нас, казва режисьорът Сергей Столяров. 

Решението на режисьора е да представи този митологичен спектакъл като карнавален празник, в който ще бъде въвлечена за участие и публиката. 

„Децата на Хамелн” - едно различно, преливащо от хумор и искрящо от забава, представление, в което ще участвате и вие.  

Екип на Куклен театър-Пловдив 

http://pptheatre.com/bg/

https://www.facebook.com/kuklenteatar

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…