Теди Москов гостува на фестивала "Сцена на кръстопът" със спектакъла "Пурпурният остров" тази вечер от 19 часа в голямата зала на Драматичния театър

Представлението е по творба на Михаил Булгаков. Подзаглавието й е: „Генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн в театъра на Генадий Панфилович – с музика, вулканични изригвания и английски моряци, в четири действия с пролог и епилог“ – представете си само колко фантазия може да се крие в действието на гореспоменатата пиеса! И колко обърканост на историческата епоха, през която протича гореспоменатата репетиция! В микрокосмоса на репетирането на тази пиеса откриваме макрокосмоса на живота с интриги, подлости, борби за надмощие и, разбира се – нагаждачеството на артистите към изискванията на властта. Нагаждачество към властта на режисьора, на автора на пиесата, от една страна, и към изискванията на комисаря по културата в сталинска Москва, от друга. Алегориите в репетираната пиеса са исторически – червени туземци свалят бели арапи от власт и конфискуват перлите, които арапите продават на Западна Европа, за да осигурят прехрана на островитяните. След бунт перлите вече принадлежат на туземския народ, но поради прекъсването на търговските взаимоотношения с цивилизования свят племето измира от глад (въпреки безценните скъпоценности в ръцете си). Странното е, че постреволюционната ситуация в този пурпурен остров прилича поразително на ситуацията в днешна България, която държи скъпоценности в ръцете си и не знае какво да прави с тях! А цензурата от онова отминало време е... вечна!? Цензурата не умира, а еволюира. А всички исторически епохи си приличат „генетично“. Предишната ражда следващата!

На камерна сцена от 19.30 часа гостува Националният академичен драматичен театър "М. Занковецка" от Лвов. Заслужилите артисти на Украйна - Албина Сотникова и Ярослав Киргач ще представят „Три любовни истории на Айседора Дънкан” От Айседора Дънкан и Иля Шнайдер. Режисьор на спектакъла е народната артистка на Украйна Таисия Литвиненко.

Любов и танци – именно с тези две ключови думи може да бъде характеризиран спектакълът „ Три любовни истории на Айседора Дънкан” по книгата на Айседора Дънкан „Моят живот” и спомените на Иля Шнайдер „Срещи с Есенин”.

Животът на главната героиня прилича на трънлив път – детство - без радост и веселие, юношество - в безразличие, изневери и неразбиране, майчинство – с трагичната смърт на двете ѝ деца. Всичко това не сломява нейния талант и любов към изкуството. Надхитрила съдбата, с всичките ѝ машинации и интриги, Айседора за година и половина преживява своята най-голяма любов – Сергей Есенин, с когото е била най-щастливата влюбена жена на света. Само че след това щастие ръката на съдбата я застига.

Театралният празник продължава с концерт на The scarlet sisters и танцова формация Линди хоп от 21 часа в двора на Драматичния театър.  „Есенен акорд”  е съвместен проект на Елеонора Лонтова, Ралица Ковачева-Бежан, Марина Драгомирецкая и Ева Данаилова. Ще ги подкрепи бенд в състав Калин Жечев – пиано, Димитър Сираков – контрабас и Лазар Бенов – барабани.

Любовта на четирите момичета  към джаз музиката, суинг танците и винтидж културата ги събира в една очаквано добра комбинация и ги прави търсена черешка към всеки парти-коктейл.

Провокирани от своя кръстник Явор Кунчев (основател и преподавател в Lindy Hop Bulgaria) Ели, Ева, Рали и Марина успешно преплитат изпровизационни техники, сложни четиригласи и Charleston и Lindy Hop танци,като изпълняват добре познати джаз стандарти.

Техен вокален педагог е Даниела Станкова (основател и преподавател на Училище за певци „D Stars”), а хореографиите са дело на Явор Кунчев..

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…