Print this page

Соня Попова

Развитието на квартал Капана през последните години накара собствениците на помещения да искат все по-големи наеми. В същото време помещенията са малки, не позволяват разгръщате и голяма възвращаемост. Тенденцията за устойчивост никаква я няма, а стопаните на малки обекти не издържат на наемите.

Така през няколко месеца един обект се появява, блясва за кратко и изчезва. Помещението престоява известно време незаето и поредният смелчага се опитва да завърти бизнес в него, после въртележката се завърта отново.

Ситуацията се повтаря на всяка павирана уличка. Дори и на една от големите улици в Квартала  – ул. “Христо Дюкмеджиев“. От нея изчезнаха два обекта само през последния месец. Магазинът за подаръци Kaya вече не съществува физически, а само в Мрежата. В края на миналия месец кафене „Шен“ също изчезна от картата на квартала. На неговото място за кратък период от време трима души се пробваха да въртят заведения.

През последните две години от същата улица си отидоха: магазин за био козметика, цветарница, любимото място за авторски подаръци „Чудодейки“, на негово място три неща се изредиха за кратко след това.  В съседство имаше магазин за тениски, който просъществува два месеца. Работещ фризьорски салон изчезна преди две години заради инвеститорски интерес и на негово място все още няма нов обект. Говори се, че съвсем скоро, щом захладнее, ще изчезне и един от най-хубавите магазини за спортни стоки.

Подобни случки карат бизнесът в Капана да си задава въпроса „Шен ли е цялата ситуация?“  

След силната реклама на мястото като Квартал на творческите индустрии, пренареждането на паважната настилка и въвеждането на правила за движение, спиране и престой на автомобилите – всичко направено от администрацията на града, инвестициите в инфраструктурата приключиха на общинско ниво. Последва два пъти вдигане на таксите в Синя зона и увеличаване на цените на така нареченото „тротоарно право“.

Вдигането на наемите на къщи и помещения обаче не се крепи на механизмите на пазара в този случай.

Припомняме, че в края на юни затвори и една от галериите в Капана - Гледна точка

По всичко личи, че в района на Капана, никакви бизнеси, които не са заведения, не могат да се задържат за повече от тримесечие. Напоследък, под напора на увеличените разходи, е очевидно, че и те не издържат. В крайна сметка е очевидно, че това малко и на пръв поглед китно кварталче е натоварено с едни големи очаквания и има опасност точно това да го провали.

Image Gallery

1 comment

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…