Собствениците не са предоставили всички нужни разрешителни за ремонта

Ескпертите тръгнаха на импровизирана проверка из Капана

Екип от администрацията на район „Централен“ и Инспекторатът за опазване на културното наследство спря лепенето на тапети с напечатани фалшива каменна зидария и растения на една от знаковите къщи в Капана. След сигнал от „Под Тепето“ експертите се намесиха за нерегламентираните действия върху фасадата на сградата в комплексът, част от Груповата недвижима културна ценност „Капана“.

Припомняме, че по-рано днес общинската администрация бе сезирана за лепене на външни тапети върху фасадата на сграда на площада в Капана, известен като „Широкото“. Вместо оригиналната гладка мазилка, там се поставяха изкуствено напечатани каменна зидария и растителност.

От местната администрация на място се отзоваха арх. Петър Петров от район „Централен“ и зам.-кметът Тошо Пашов. Оказа се, че няма съгласуван с НИНКН проект за промяна на визията на фасадата. За момента действията по сградата са спряни, като предстои да се направи по-обстойна проверка какви разрешения имат от местната власт и от Министерство на културата за работа върху културната ценност.

След посещението на „Широкото“ експертите направиха и импровизирана проверка сред други сгради в Капана. Впечатление им направи и работата по сградата на ъгъла на улица „Златарска“ и „Бенковски“, където беше подменена цялата дървена дограма на партерния етаж, колоните се облепяха с фибран – имитация на рустика, а втория етаж от няколко месеца е в нов стил.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…