Ядрото в нови цветове от Йордан и Симеон  

Авторите: Нека хората сами дадат име на това, което ние даваме на града

Таня Грозданова

Бизнесът, айлякът, туристи и минувачи по улица Загреб и съседната ѝ Куртевич в Квартала на творческите индустрии наблюдава с интерес раждането на новата художествена украса на откритата сцена Ядрото. Там от няколко дни творят двама млади артисти – Йордан Терзийски и Симеон Пенчев, на калкана, върху който допреди 24 май стоеше проектът Графонетика, направен по време на НОЩ/Пловдив 2014-а.

Йордан участва в новия Пътеводител Maina Town, който излезе на български и английски език в началото на месеца. Той е автор на три от комикс героите в гида. Със Симеон са тандем съвременни артисти с галерия и tattoo студио GOLDHORN в Пловдив.

Заличаваното на предишния проект започна ден след честванията на Деня на буквите и предизвика вълна от недоволство в социалната мрежа и Капана, тъй като никой не знаеше причината за това. В търсене на повода преди 5 дни репортер на Под тепето разбра, че съществува проект за нова рисунка в рамките на Капана фест 2019-а.

Наш екип посети днес на място творците, докато летяха с вишка нагоре-надолу до калкана.

„Идеята тръгна от самия космонавт. Той е центърът и връзката между Земята и Космоса. Животинките и флората са хаоса тук на Земята, преминава се през следващото измерение и стига до Космоса, неизследваното горе или там каквото е,“ разказва Йордан, а през това време постоянно преминават туристи и местни, които задават въпроси.

Творбата им е изпълнена със символи: „една голяма стъпка за човечеството“, еднорог, колелото, пчела, спирала … и връзката между всичко.

Двамата със Симеон пети ден творят и признават, че са притиснати от времето. Биха го изпипали още 2 дни, но днес трябва да се довърши. Голям филм е да се катериш по тази стена, особено като пече през цялото време, признават те. Стената е мащабна и постоянно изскачат някакви перипетии – вчера имаше детски концерт след обяд, появи се и инсталация. За последната разбрали само, че е на г-жа Бочукова и се нарича Космос.

Шегуваме се, че и на тях летенето не им е непознато с тази вишка нагоре-надолу. Отвръщат, че който се страхува от мечки не ходи в гората, а който се страхува от високото – не се качва на високо.

Изпълнението е по проект към Капана фест и авторите твърдят, че не знаят стойността му, те са само изпълнители и са ги поканили. Питам ги има ли си име.

„Вие му дайте име. Аз просто имам нещо в себе си, което ме чопли и искам да го изкарам от там нататък вече наблюдателят решава. Всъщност с всяко изкуство е така. Нека хората сами дадат име на това, което ние даваме на града,“ артистично откровен е Йордан.

Той още не знае, че сме говорили със съседите. Петър от Тай стрийт фууд и Петър от сладкарницата за френски макарони Bebba – ги наблюдават от самото начало и се радват на новите цветове в Капана. Двамата адаши са кръстили творбата „Мечтата на Човека“.    

„Ние се опитваме да направим компилация между измеренията, не само на езиково ниво. Затова ни е малко странно, че ни хейтят в мрежата. Навсякъде по света е така.

Не е яко да направиш нещо готино и някой да дойде и да си остави ръцете след това.

Това е илюстрация на стена, стенопис или стрийт арт и много други думи, а не графит.

Оставяме следа от това, което беше тук преди – проектът Графонетика, така ще отдадем почит на труда на неговите автори.“

Как и каква е следата, минете и вижте сами. Може да го сторите в най-скоро време – Капана фест започва утре.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…