80-годишнината от рождението на големия Георги Божилов честваха в Стария град

Проф. Аксиния Джурова: Георги Божилов винаги наблюдаваше живота през лъча, който минава през чашата с вино


Слона ще се остане млад, хубав, мълчалив, много умен и прозорлив. Нека бъдем като него, да не приказваме много. Той казваше думите сякаш хвърляше жълтици. Да бъдем такива, призова от Стария град, навръх 80-годишнината от рождението на големия Георги Божилов, проф. Аксиния Джурова. Приятели, почитатели на изкуството на знаковия пловдивски творец, негови роднини и откровени поклонници, се събраха около картините му и казаха наздраве с горния свят вчера, от Къщата на Слона с постоянната му експозиция. Домакин на събитието бе дъщеря му Мия, която даде традиционната награда на фондация Бъдеще за Бълария за подкрепа на млади художници. Тази година честта се падна на Надежда Танева, която бе подредила свои платна в двора на къщата в Стария град. От година наблюдавам творчеството й. Смятам, че е бъдещ талант и ще й стискам палци, каза Мия Божилова по адрес на Надя. 

Проф. Джурова пък се върна във вече далечната 1975 г., в Париж, в компанията на Слона и Начо Културата. В града на мечтите за Божилов тримата изкарват две пролети.  Иван Будинов бе посланик в Париж и бе обособил последните два етажа в посолството за български художници. Така се оказахме във френската столица, поясни Аксиния Джурова. Слона винаги наблюдаваше живота през лъча, който минава през чашата с вино, допълни тя.

Всяка сутрин отивах да работя в Националната библиотека. Минавах покрай тях, Слона и Начо си пиеха кафето, около което вече имаше бутилка алкохол. Аз, с моя си особен жест с ръка, им казвах, да отидат да видят Лувъра и като се върна от работа, да ми разказват. Всеки следобед обаче, като се връщах, те си бяха около бутилката. Докато най-накрая Начо ми каза: Болярке Морозова, престани с този жест! Имаше предвид картината на Суреков. Така там се роди артистичния ми псевдоним, разкри професор Джурова.

Жоро нямаше грехове. Не сме го забравили и никога няма да го забравим, каза приятелят и колегата на Божилов- Иван Кучков.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…