Трагизъм, самота и детска радост се събират в общо помещение

 

Авторът окачи 22 платна, които говорят толкова силно, че можете да чуете виковете им от стените на галерията

Стефка Георгиева

„Да живееш в интересни времена“ – тази фраза всъщност е японско проклятие, което има предвид нарушената хармония както в същността на човека, така и в страната. „Интересните времена“, както е озаглавена изложбата на Илия Йончев обаче стои точно в отсрещния полюс, а картините му събраха десетки любители на изобразителното изкуство вчера в Градската художествена галерия.

Платната на художника определено се нареждат на една от челните позиции в класацията ни за изложби, които сме посетили през вече отминаващата година. Те олицетворяват не само душевността на Йончев, но и социалната действителност, в която живеем. Почеркът му е особено характерен и веднъж зърнали прелест, родена от пръстите му, трудно ще сбъркате при повторна среща с него. Макар и някои от 22-те му платна да изобразяват апокалиптичните времена, в които живеем, той е балансиран с емоциите, които ви завладяват, взирайки се в творбите му. В повечето от произведенията му, фонът е черен, усещането е меланхолично, а хората, шарещи по платната, сякаш са изпаднали в летаргия. Емоцията, която голяма част от посетителите изпитаха е, не че наблюдават картини, а по-скоро реални ситуации, в които героите на творбите се движат на забавен кадър, затворени от рамките.

Особено впечатление на всички направиха лицата на персонажите. Кожата им, светла, опъната, по детски красива силно контрастираше на тъмните и тъжни очи, които изпитателно и прозорливо наблюдава от стените на галерията. И все пак не всичко бе тъй меланхолично и трагично. Две от картините – „Повелителят на светулките“ и „Есен“ са толкова топли, меки и носят такава любов, че трудно бихте изместили очи от тях. Макар и „Светулките“ да прилича много на останалите платна по цветове, емоцията в нея е много по-различна. Тя е в хармония с природата – човек, флора и фауна се обединяват в една неразривна нишка, която озарява присъстващите. А що се отнася до „Есен“ – сякаш е нарисувана есента през очите на щастливо дете, но с ръцете на майстор.

 

Ако не сте посетили едно от най-вдъхновяващите събития, имате време да го направите до 8-ми януари 2016 година. Подарете си това великолепно усещане, а защо не и да се приберете с някое от тях вкъщи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…