Художникът откри коледната си изложба и почти я разпродаде

35 акварела представят цветния свят на Анастас Константинов в традиционната коледна изложба на художника, която той откри снощи в собствената си галерия. Невидимата красота е в основата на цикъла от работи, които маестрото показа за първи път вчера и почти разпродаде още с отварянето вратите на оазиса си в Стария град. Акварелите са родени от въображението и вдъхновени от представата на човека за онова, което не се вижда, обясни Анастас. Той не скри, че всичките творби са правени през календарната 2015-та и много от тях са посветени именно на духа и вярата в Бог, вярата в добрите сили и енергии, които все по-малко търсим и откриваме. Има акварели с размери от 170 см – нещо, което според автора, трудно може да се види не само в България, но и в Европа. Да, тук, в тази зала от галерията ми и в целия ми дом и ателие е светът ми. Той е пред вас, обърна се художникът към гостите си, сред които бе и кметът Иван Тотев. Вторият сякаш си заплю един от големите акварели и дори го снима с телефона си. Дали го е откупил, не е ясно.

В навечерието на изложбата Анастас Константинов призна, че не се интересува от трусовете в творческите среди заради културния календар, тъй като за него най-важна е независимостта в изкуството. Маестрото не крие, че никога не се е набирал за общинско финансиране, няма и да го направи. Допълва, че парите, които община или държава дава за творци, най-често водят до колизии, тъй като винаги има недоволни. Това властта да ти дава пари, за да твориш, би трябвало да е отдавна отминал модел. Държавата единствено трябва да освобождава пазара на изкуство и тези, които могат, да вървят напред, да се развиват. Могат тези, които мислят без граници и пространства и създават нещо уникално, смята Анастас Константинов.    

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…