„Това е поредният път, в който измамата спечели“ – каза собственичката на Point Blank, Алекс

Изложбата показва вплитането на реалното с нереалното и представя истината

Екатерина Стоянова

Point Blank е домакин на изложбата „От упор“ на артиста и архитект – Светлин Пеев. Тя гостува от събота и ще остане тук цяла седмица, показвайки на пловдивчани жестоката участ на Тютюневия склад. Колажите предоставят един поглед над случващото се – такова, каквото е, обвързан с уж нереалното, но всъщност – абсолютна истина.

Идеята е възникнала, когато Алекс е прочела статия, публикувана от г-н Пеев в неговия блог, свързана с „убийството“ на културното ни наследство.
Двамата се опитват да покажат на Пловдив колко е нелепа ситуацията, това, меко казано, кощунство, и да поддържат темата жива, вместо да бъде забравена, при първата следваща новина. Те искат това да не бъде забравено, а напротив – да го помним, обсъждаме и да се борим.
Артистът сподели плановете си във всеки следващ ден да представя по една статия, свързана с един от колажите, обясняваща смисъла му и поддържаща духа на събитието жив. Всеки един от колажите ще бъде представен. Според него хората не разбират какво имат в ръцете си. Това е културен паметник, който може да бъде реставриран, той е красив, впечатляващ, но собствениците не виждат това. И работниците, които са пловдивчани, сякаш не осъзнават какво точно рушат...
Идеята им е страхотна, нека запомним думите им и случилото се, нека това да не е „чудо за три дни“. Това е наше наследство и не бива да заравяме случващото се в пръстта.

линк към сайта: https://saveplovdiv.wordpress.com

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…