Кино изложбата "Негатив" сблъсква двете крайности на човешките постъпки. Изправя едно срещу друго морала и личната изгода, разрушението и съграждането

Паулина Гегова

Изкуството говори и казва на човешката психика толкова много неща, прави я толкова подвластна, че може да се използва като едно от най-опасните оръжия. Може да събере две сърца, може да преобърне мирогледа, може да свали правителства. И не винаги трябва да приемаме тези думи метафорично, защото буквализмът в случая е на лице и то с ясни контури. "Негатив" в Баня "Старинна" е чист пример за това как дуалистичността на света се сблъсква, но не намира синхрон, а рикошира една от друга и се забива в двете страни на възприемчивостта ни. 

Още с прекрачването на прага ставаш свидетел на покъртителна гледка - кадри от рушенето на Тютюневия склад, на "Одрин" 8. Те се прожектират върху централната вътрешна стена на банята. Толкова натрапчиво, толкова обхващащи пространството, че няма как да ги подминеш, няма как да извърнеш поглед, няма как да запушиш уши, за да не чуваш звука на събарящи се късове и ръмжащи багери. А от двете им страни, говорещи сами по себе си надписи: Monument of the culture и Not monument of the culture. Кадрите на Емил Миразчиев ни напомнят за едно от най-подлите човешки качества - желанието да рушим. Да рушим до основа, да изкореним всяка една искра надежда, да бутнем всичко, що стои на пътя ни, стига да имаме полза от неговото "убийство". Рушим не само сгради! Рушим ценности, човешки отношения, мечти. Не ценим културата, не ценим историята, не ценим отсрещния, не ценим дори себе си... А темата все повече отшумява, все повече се забравя, все повече се превръща в ехо на отминал спомен. Ани от Столипиново, която е взела участие в уличната изложба Lummix по Великден, застана пред кино проекта и изпя част от ромска песен, която бе заснета на видеозапис. Той ще се пуска в едно от другите отделения на банята, в следващите дни. Апокалиптичната симбиоза между песента и срутващите се зад гърба й части, бе внушителна. Кара те да се засрамиш заради всички предразсъдъци, които носиш в душата си и цялата омраза, която се пропагандира в ума ти. 

Провокация е най-точната дума за кино изложбата! Тя провокира не само сетивата, но и самите ти възприятия. Останалите проекти бяха не по-малко леки. Късометражният филм на Димитър Митовски, например, ни сблъсква с реалността на секса и факта, че еротиката се котира твърде много в днешно време. В съседната ниша наблюдавахме катастрофа по планински път, а в следващата се говореше за смъртта. 

Беше много трудно и мъчително за всички ни. Няколко дена се чудехме дали да не се откажем от проекта, сподели на откриването част от екипа.

В крайна сметка, не са се отказали и по-добре. Понякога човек трябва да се почувства не на място, сякаш е хванат натясно. Да почувства собствения си негатив, за да пожелае да го пребори. 

Една от най-приятните арт инсталации бе графити върху платно. Посредством карфица, дупчейки го, можеш да оставиш своята следа в слово, знак или символ. 

Автор на проекта "Арт позитив" е Асен Кръстенов, а всички творци взели участие са Павел Найденов, Албена Михайлова, Надя Генова, Димитър Митовски, Дамян Христов, Севдалина Кочевска, Емил Миразчиев, Маргарита Попова и Илия Ламбов. Това са те - провокаторите на мисли! Сътворили са нещо абстрактно, нещо особено и малко трудно за приемане, но в своята същина - гениално! 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…