Бохемската карикатурна галерия на Борис Димовски чака да бъде открита в Стария град

Безценният храм на духа стои забравен в стаята за оперативки на Начо Културата

„Завистта няма почивен ден”. Тази филипополска мъдрост ви посреща на входа на един малко познат, но запазен и изключително ценен пловдивски храм на духа- карикатурната галерия на големия Борис Димовски в Стария град. Тя се намира в сградата на Общинско предприятие „Старинен Пловдив”, по-известна като оперативната Къща на Начо Културата, откъдето Атанас Кръстев е дирижирал живота в архитектурния резерват.

Помещението се намира в приземния етаж на постройката срещу Балабановата къща и там са се правили така наречените „оперативки” на Начо - сбирка на по кафе и питие с всички от бохемската пловдивска групичка. Между стените на съвсем малката стая, кръстена от Борис Димовски „cafeexposition”, се усеща целият аристократизъм, артистичност и дух, който е носило ежедневието на Начо, Слона, Йони Левиев, Ди Киро и всички от този кръг. Карикатуристът Димовски си е поиграл с четката върху почти всеки инч от стените на помещението. Рисувал е дори по единствения прозорец в стаята и вратата към нея. Всичко нарисувано седи недокоснато, запазено и носещо духа на онези скорошни времена, които липсват на много пловдивчани. Дори чашите за кафе в „офиса” са тези, които са използвали големите.

По стените ще видите всички чести гости на пловдивската компания творци в Стария град- от Иван Андонов и Батето, до Радой Ралин и самия Димовски, изрисувал себе си тук и там. Разиграл е цели сюжети, свързани с навиците и дори пороците на някои от най-големите български артисти, с типичното си чувство за хумор и изключителни си стил. Всъщност, това място е истинска съкровищница и трябва да бъде рекламирано и показвано като наша си, пловдивска, Сикстинска капела. Защото е символ на културния връх, който градът ни е покорил през миналия век и от който, надяваме се, никога няма да слезе.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…