Показаха „забравената“ техника кене

Зимата е към своя край, а пролетта приижда с всеки изминал ден. Съвсем скоро всички ще се окичим с бяло-чевените символи на здравето и късмета, но преди да сложим мартениците по ръцете и реверите си, първо трябва да подберем тези за най-близките си. 

Галерия „Занаяти“ ни зарадва с прекрасна изложба от ръчно направени мартеници, които освен че можете да разгледате в изложбеното пространството, можете и да подарите на близки и приятели. 10 автора от различни краища на страната се обединиха под покрива на „Занаяти“, замираща се на ул. „Отец Паисий“, за да покажат различни похвати в изработката на прабългарския символ. Мартениците са изработени от естествени материали, като основният сред тях е вълна.

Това, което няма как да не привлече вниманието ви, са малки, фино изработени мартеници по старата техника кене. Кене е дантела, която се изработва с игла за шиене и конец. В Гърция се нарича “Бибило”, в Турция – “Оя”, в руски източници се нарича “Палестинска” или “Персийска” дантела, а по света е позната като “Арменска дантела – Armenian lace”. В българската национална носия с тази дантела са украсени ризите, кърпите за глава, в някои райони и престилките. В бита се използва за украса на ритуални кърпи, покривки за легло и маса. Техниката се е предавала от поколение на поколение само в определени райони на България. Най-старите образци, които са показани в музеите, са от 19 в., като се смяташе, че вече почти не са останали майстори, които да я практикуват.

Ако искате да подарите наистина уникална мартеница на своите близки или кене-то е привлякло вниманието ви, отбийте се до галерия „Занаяти“, ще ви хареса.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…