Артисти проникнаха в сградата, за да демонстрират как тя може да функционира като ъндърграунд място за култура

Видео, звукови и светлинни инсталации преобразиха бившата казармена сграда

Емил Миразчиев си организира офис на втория етаж на Фурната дни преди тя да бъде съборена. Готов е да застава пред багерите

Бившата военна гарнизонна фурна, която общината иска да бутне след броени дни, се превърна в Център за съвременно изкуство за една нощ. Артисти проникнаха в прехвърлената от Военното министерство на общината изоставена от десетилетия сграда, за да демонстрират как тя може да функционира като ъндърграунд място за култура. Масивната конструкция от близо два декара разгърната площ заживя с видео, звукови и светлинни инсталации. Бившата казарма бе визуално преобразена дори без електричество. 15-тина души с челници обикаляха помещенията с високи тавани , за да следват арт провокациите на председателят на Сдружение „Изкуство днес” Емил Миразчиев. Още с влизането си във Фурната, единиците поканени на тайното и иначе нерегламентирано събитие заставаха пред осветена стена, на която вървяха кадри от събарянето на тютюневия склад на „Одрин 8”. Посланието е ясно- лесно се руши, но трудно се пази и се съгражда, обясниха организаторите на събитието снощи. В друго помещение пък се прожектираше разказът на един от мъжете, който е намерил подслон в Гарнизонна фурна и тя е негов дом от близо две години. Не трябва да я бутат. Тук се е писала история. Това място е захранвало военните поделения чак до Харманли. Сградата е напълно здрава, има само една пробойна на покрива, обясни мъжът, който обясни, че е пазителят на Фурната.

Това място е изумително. Администрацията е заделила 350 хиляди лева за събарянето на постройката, а ние можем да я преобразим срещу 320 хиляди лева, по предварителни разчети. Тази сграда не трябва да бъде унищожавана, тъй като носи духа на времето си, носител на история е, има и бъдеще, каза председателят на сдружение „Изкуство днес” Емил Миразчиев край самите фурни на бившата казармена постройка. Той вече е  организирал новия си офис на втория етаж във Фурната и се надява от него да ръководи един бъдещ културен център, който да е важен акцент от проекта Европейска столица на културата. Това е новото ми работно място. А тази вечер присъствате на първата изложба в Център за съвременно изкуство ФУРНАТА, допълни Миразчиев, преди да почерпи посетителите с чаша червено вино, както подобава за всяко откриване на изложба. 

Преди седмица, Миразчиев, заедно с архитекти, инженери и артисти, са пратили писмо до кмета Иван Тотев, за да заявят намеренията си и да го информират за потенциала на Фурната. Разгледахме обстойно общинския имот „Гарнизонна фурна“, който е планиран да бъде съборен близките дни. Молим за среща с Вас за да обсъдим евентуално спиране на събаряне й и превръщането на сградата в Център за съвременно изкуство. Групата от художници и архитекти констатира следното: Конструкцията на сградата и външните зидове са във видимо добро състояние и може да бъде преустроена в привлекателно място за културни събития. Ние поемаме ангажимент да изготвим архитектурно заснемане, планове, идейни архитектурни решения, да изградим ясна визия за културното съдържание на центъра и представим идейна концепция за бъдещето му самоиздържане, което да не натоварва общинския бюджет. За първоначалното съхранение и експлоатация на сградата е необходим ремонт на скатния покрив, санитарните възли, поставяне на дограми на прозорците, врати, прокарване на открита ел. инсталация. На бъдещата среща имаме готовност да представим списък с необходимите най-належащи ремонтни дейности и тяхната ориентировъчна стойност, както и визуален материал. По предварителни разчети стойността ще възлезе на 320 000 лв, пишат до Тотев от сдружението. Те искат да обсъдят  градоначалника следващи стъпки по превръщане на изоставената сграда в култово пространство са съвременно изкуство.

В същото време обаче стана ясно, че администрацията възнамерява да събори Фурната до броени дни. Идеята е на нейно място да се изгради малък парк. За премахване на седемте стари сгради  са заделени 350 000 лева. Фирмата, наета за събарянето, е представила план за управление на отпадъците. Бетонът и старите тухли ще се извозват на сметището в Първенец, съобщи кметът на район „Западен” Димитър Колев.

Ще заставаме пред багерите явно. Готови сме за жива верига, но не след събарянето на сградата, както бе миналата година с „Одрин 8”, а преди това, заяви готовност за действия Миразчиев.

Очаквайте подробности!Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…